Zasačen pred vzletom

Na londonskem letališču prijeli hudo pijanega japonskega pilota

S.R.
1. 11. 2018, 19.55
Posodobljeno: 1. 11. 2018, 19.57
Deli članek:

Japonskemu pilotu, ki so ga pred nekaj dnevi prijeli na letališču Heathrow, se je po krvi pretakala zavidljiva količina alkohola. Dovoljeno mejo je presegel za kar devetkrat.

Profimedia
Ni prišel tako daleč (fotografija je simbolična).

42-letnemu pilotu Katsutoshiju Jitsukawi so pristojni organi na londonskem letališču Heathrow 28. oktobra pod nos pomolili alkotest in ta je kar zaječal. Japonski pilot, zaposlen pri letalski družbi Japan Airlines, je imel v krvi kar 189 miligramov alkohola na 100 mililitrov krvi. Zgornja meja za pilote je sicer postavljena pri 20 miligramih alkohola na 100 mililitrov krvi (za voznike na cesti je ta meja 80 miligramov). Podkrepljenega pilota so nemudoma aretirali, danes pa je dejanje priznal tudi na sodišču, poroča britanski BBC.

Policiste je na sumljivega pilota sicer opozoril voznik avtobusa na letališču, ki je zaznal močan vonj po alkoholu. Zasačili so ga približno 50 minut pred vzletom Boeinga 777, ki bi ga moral pilotirati vse do Tokia. Letalo je z 69-minutno zamudo nato vendarle vzletelo, a je nadelam pilot ostal »prizemljen.« Letalska družba se je zaradi incidenta seveda nemudoma opravičila in obljubila, da bo »nemudoma uvedla ukrepe za preprečitev morebitnih prihodnjih incidentov.« Jitsukawa ostaja v priporu, sodbo pa mu bodo izrekli 29. novembra.

Kot še poroča BBC, je sodišče junija letos na osemmesečno zaporno kazen obsodilo pilota letalske družbe British Airlines, ki se je na delu znašel podkrepljen s »tremi dvojnimi vodkami.«