Čaka jih burna noč

FOTO: Na Belci zaradi preteče nevarnosti ne bodo spali

S.R./STA
1. 11. 2018, 19.30
Posodobljeno: 1. 11. 2018, 19.31
Deli članek:

Prebivalci vasi Belca upajo, da jim tokrat deževje prizanese.

STA
Dramatične posledice ujme v vasi Belca.

V vasi Belca upajo, da deževje, ki je danes ponovno zajelo državo, ne bo tako obilno, da bi se vodotoki spet prekomerno dvignili, je dejal kranjskogorski župan Janez Horvat

Horvat je pojasnil, da je predvsem nevaren potok Belca. Nad vasjo je namreč skalni lom, s katerega v potok pada kamenje, ki lahko potok zajezi. Če bi takšen jez voda prebila, bi lahko v večjih količinah zalila nekatera območja v zgornjem delu vasi. Na najbolj kritičnih območjih je danes delovalo šest največjih strojev. Dva stroja sta pospešeno čistila tudi strugo potoka Hladnik v Srednjem vrhu, da ta ne bi ogrozil naselja Korzika v Gozdu Martuljku, je dodal župan. Na najhujše naj bi prebivalce sicer opozorili gasilci, ki naj bi v primeru hujših nočnih poplav skozi vas zapeljali s prižganimi opozorilnimi lučmi in sirenami.

STA
Dramatične posledice ujme v vasi Belca.

Dela na potoku Belca sicer še vedno potekajo. Kot je pojasnil poveljnik civilne zaščite Kranjska Gora Blaž Lavtižar, so pripadniki civilne zaščite danes nadaljevali s poglabljanjem struge potoka Belca, v katero poskušajo preusmerjati tudi vodo od novega deževja. 

Že v sredo so si območje s helikopterja ogledali predstavniki civilne zaščite Kranjska Gora, geologi in strokovnjaki. Morebitnih podorov ali zastojev niso opazili. Nevarnost, da bi se razmere poslabšale, bodo lahko izključili šele po poročilu o stanju vodotokov, ki ga Lavtižar še pričakuje. V neurju, ki se je nad državo razbesnelo v noči na torek, se je v vasi Belca sprožil plaz, zato so evakuirali 36 prebivalcev. Ti so že vrnili na svoje domove. 

Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno niso uspeli rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in tako preusmerili tok reke.

STA
Dramatične posledice ujme v vasi Belca.