MH370

Nov zaplet v misteriju izginulega malezijskega letala: vpletena ameriško podjetje in heker?

J.P.
24. 10. 2018, 14.25
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 14.25
Deli članek:

Zgodba o izginulem letalu na letu MH370 je dobila nov zaplet.

Profimedia
Če je na delu res bil heker, bi to pomenilo, da so bili najdeni kosi razbitin letala podtaknjeni.

Potem ko je preiskavi malezijske vlade zmanjkalo sape in so praznih rok ostali tudi pri ameriškem podjetju Ocean Infinity, ki se je iskanja po morskem dnu lotilo z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, se je preiskave lotila tudi francoska policija. K temu so jih vzpodbudile nedoslednosti v poročilu malezijske vlade. Lotili so se neobdelanih podatkov, ki sta jih zbrala Boeing in ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI).

Profimedia
Doslej so na različnih obalah našli 27 kosov ostankov letala.

Poročilo malezijske vlade o letu MH370, ki je 8. marca 2014 izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, je razočaralo. Sploh svojce pogrešanih, ki so upali, da jim bo poročilo dalo odgovore. Tako več kot štiri leta pozneje še vedno ni znano, zakaj je letalo s 239 ljudmi sploh izginilo. Tehnični dokument je namreč vseboval le malo kaj drugega kot dolg opis o izginotju letala in iskalnih operacijah.

Vdrli v sistem za satelitsko komunikacijo

Francozi so identificirali "tretjo entiteto" – neimenovano ameriško podjetje, ki bi lahko imelo uporabne informacije in ki bi lahko dobavilo programsko opremo za vdor v sistem letala za satelitsko komunikacijo. A ne le to: na letalu na letu MH370 naj bi bilo kar nekaj oseb, ki bi jih veljalo preiskati, denimo malezijski strokovnjak za aeronavtiko. Ta naj bi sedel neposredno pod sistemom za satelitsko komunikacijo, ki beleži pot letala. Heker bi lahko, če bi vdrl v sistem, predrugačil ali zbrisal podatke, kar pomeni, da je morda malezijsko letalo strmoglavilo daleč stran od kraja, na katerem je potekala iskalna akcija.

Boeing noče sodelovati

Teorijo je razkril Francoz Ghyslain Wattrelos, ki je tistega usodnega dne 8. marca 2014 ostal brez žene in dveh najstniških otrok. Na krovu je sicer bilo 239 ljudi. O preiskavi naj bi mu povedali kar policisti.

Francoski preiskovalci so sicer že skušali odpotovati v Združene države Amerike, da bi se oglasili pri Boeingu, a v podjetju niso bili naklonjeni razkrivanju skrivnosti svoje industrije.

Wattrelos je razkril še, da naj bi bili med sumljivi potniki Iranec, ki je nekaj dni pred letom prijatelje na facebooku prosil, naj molijo zanj, ter dva Ukrajinca in Američan z "atipičnimi profili".

Če je na delu res bil heker, bi to pomenilo, da so bili najdeni kosi razbitin letala podtaknjeni.