Migranti, ki so prenočili nedaleč od Velike Kladuše na zahodu BiH v bližini mejnega prehoda Maljevac s Hrvaško, so prebili prvi kordon mejne policije BiH, a so se ustavili pri drugem kordonu. Nekaj po 15. uri se je skupina migrantov izmuznila policistom BiH in se odpravili proti Hrvaški. Hrvaška policija je bila postavljena in jim je preprečila nadaljevanje poti. So pa zato migranti začeli lučati kamenje proti njim. Dva hrvaška policista sta bila lažje poškodovana, njihovi kolegi pa so migrante "umirili" s solzivcem. 

Hrvaški mediji so poročali, da so bili po neuradnih podatkih v prerivanju s policijo BiH poškodovani trije migranti. Eden migrantov naj bi poskusil narediti samomor, a so ga rešili, je poročal hrvaški radio.

Lokalni mediji poročajo, da je bilo v prerivanju med mejno policijo in migranti več ljudi poškodovanih.

Hočejo v Zahodno Evropo

Približno 200 migrantov je pod policijskim nadzorom prenočilo na odprtem nedaleč od mejnega prehoda Maljevac, do katerega so v torek prispeli iz improviziranega migrantskega naselja v Veliki Kladuši. Zahtevali so, da jim omogočijo vstop na Hrvaško in nadaljevanje poti proti državam Zahodne Evrope, a so jih policisti BiH ustavili nekaj sto metrov od meje.

Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona Snežana Galić je danes izjavila, da se je nekaj migrantov poskušalo prebiti mimo policijskih ovir, a so jih ustavili in vrnili v migrantsko skupino. Galićeva je napovedala, da bodo migrante poskušali prepričati, da se vrnejo v migrantske centre v BiH, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Policisti BiH so minulo noč približno 90 migrantom preprečili izstop z vlaka v Bihaću, kamor so prispeli iz Sarajeva. Poveljnik policije v unsko-sanskemu kantonu Mujo Koričić je dejal, da bodo v dogovoru z vlado BiH prepovedali prihod migrantov na območje kantona ter da bodo nadzirali vsa vozila na vpadnicah v Bihać. Voznike avtobusov so opozorili, naj ne sprejemajo migrantov.

Oblasti v Sarajevu so v torek objavile, da je v BiH od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, policija pa je v tem času preprečila vstop 13.300 migrantom. Največ migrantov v BiH je na območju unsko-sanskega kantona - med 2500 in 3000.