Odškodnina

Sodišče Monantu znižalo kazen

G.G./STA
23. 10. 2018, 09.17
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 09.18
Deli članek:

Sodišče ameriške zvezne države Kalifornija je odločilo, da je bila avgusta izrečena kazen agrokemičnemu koncernu Monsanto zaradi povzročitve raka previsoka in jo je znižala z 289 na 78 milijonov dolarjev.

Profimedia
Korporaciji očitajo, da v borbi za dobiček zanemarja zdravje ljudi.

Sodnica Suzanne Bolanos je že 11. oktobra menila, da ni našla nobenega dokaza v prid trditvi odvetnikov tožnika, da so zaposleni pri Monsantu namerno zanemarjali dokaze, da glifosat Roundup povzroča raka. Pozneje je poslušala izvedence tožnika in obrambe ter se odločila, da kazenske odškodnine ne bo povsem črtala.

Porota je avgusta Monsantu, ki je zdaj v rokah nemškega velikana Bayer, izrekla izplačilo 39 milijonov dolarjev odškodnine DeWayne Johnson zaradi bolezni, obenem pa še 250 milijonov dolarjev kazenske odškodnine zaradi zanemarjanja dokazov, da glifosfat povzroča raka. Monsanto še danes trdi, da to ni res. Johnson lahko sedaj sprejme 78 milijonov dolarjev ali pa do 7. decembra vloži zahtevo za ponovitev sojenja.

Ponovitev sojenja je že sedaj zahteval Monsanto, vendar je sodnica to zahtevo zavrnila. Johnsonova tožba je le ena od več sto podobnih, vendar prva s sodnim epilogom. Monsantu se v primeru potrditve sodbe obeta velik strošek.

Vrtnar zbolel za rakom limfatičnega sistema

46-letni Johnson je delal kot vrtnar šolskega okrožja San Francisco in je pri svojem delu pogosto uporabljal Roundup. Zbolel je za rakom limfatičnega sistema, ki se imenuje ne-Hodgkinov limfom.

Glifosat je najpogosteje uporabljan herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974. Na evropskem trgu je trenutno registriranih več sto fitofarmacevtskih sredstev za uporabo na posevkih, ki vsebujejo glifosat. Po nekaterih raziskavah bi ostanki te snovi v prehranskih izdelkih lahko povzročali raka ali endokrine motnje.

Evropska komisija je kljub državljanski pobudi za prepoved glifosata decembra lani na podlagi razpoložljivih podatkov o glifosatu ter izida glasovanja držav članic sprejela petletno podaljšanje dovoljenja za glifosat. Zavezala se je tudi, da bo letos predstavila zakonodajni predlog za še večjo preglednost znanstvenih ocen snovi.