Vse bliže je

Prebivalstvo trepeta pred »izredno nevarnim« orkanom Willa

S.R.
23. 10. 2018, 09.01
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 09.06
Deli članek:

Zahodna obala Mehike, kjer so že včeraj razglasili izredne razmere, se pripravlja na orkan Willa.

Twitter
V zgolj treh dneh je povsem pobesnel.

Orkan Willa je ponoči z orkana pete oslabel na orkan četrte stopnje, a še vedno predstavlja zelo veliko grožnjo, saj ga spremljajo močni vetrovi in obilno deževje, opozarja ameriški Nacionalni center za orkane (NHC). Ta »izredno nevaren« orkan bo zahodno obalo Mehike dosegel danes.

Njegova moč je trenutno primerljiva z močjo uničujočega orkana Michael, ki je pred slabima dvema tednoma udaril na severozahodu Floride. Pri NHC so bili v zadnjih dneh naravnost osupli nad »eksplozivno« krepitvijo orkana Willa, ki se je kot tropska nevihta pojavil v soboto zjutraj in se nato v manj kot dveh dneh okrepil v orkan pete stopnje. Hitrost vetrov, ki ga spremljajo, se je včeraj v zgolj 24 urah povečala za slabih 130 kilometrov na uro. Danes so vetrovi z več kot 260 kilometrov na uro znova nekoliko oslabeli, trenutno pa dosegajo hitrosti približno 230 kilometrov na uro.

Proti otočju Islas Marias, ki naj bi ga »oplazil,« se giblje s hitrostjo približno 13 kilometrov na uro. Kopno naj bi dosegel popoldne ali zvečer (ponoči z vidika srednjeevropskega časa). Spremljajo ga »veliki in uničujoči valovi,« ki bodo danes dosegli tudi Kalifornijski polotok. Najbolj ogrožene so sicer mehiške zvezne države Sinaloa, Nayarit in Jalisco, kjer so že včeraj razglasili izredne razmere.