Karavana migrantov

Pompeo opozoril pred migracijsko krizo med ZDA in Mehiko

J.P./STA
19. 10. 2018, 21.49
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes mehiškega zunanjega ministra Luisa Videgarayja opozoril, da je vprašanje migracij na meji med ZDA in Mehiko na točki, da prerase v krizo.

Reuters
Mike Pompeo

Ameriški predsednik Donald Trump že od začetka tedna jezno tvita proti karavani migrantov, ki se pomika proti ZDA in z grožnjami zahteva od držav Srednje Amerike, naj karavano ustavijo. To doslej ni uspelo niti Gvatemali in tudi ne Mehiki.

"Gre za izziv ameriški suverenosti," je dejal Pompeo v Mehiki in ocenil, da morajo ZDA spremeniti zakonodajo o priseljevanju. Dodal je, da gre tudi za krizo opioidov v ZDA. Američani so najbolj hvaležne stranke za mamila in sredstva proti bolečinam na svetu, vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa pa meni, da lahko to krizo ublaži z zaprtjem meje, preko katere prehajajo mamila.

Videgaray je Pompea obvestil, da je migracijska politika Mehike njihova migracijska politika ter poudaril, da Mehika ne bo popuščala pod pritiski in zapirala ljudi, ampak bo spoštovala človekove pravice. "Še posebej to velja za tiste najbolj ranljive, kot so otroci, ostareli in nosečnice," je dejal.

Mehika je kljub temu na meji z Gvatemalo namestila močne policijske enote, vendar pa je val migrantov njihovo barikado prebil.