Cene nepremičnin so v letošnjem letu občutno zrasle. Po podatkih Eurostata so najbolj »pikirale« navpično prav v Sloveniji, kjer sta oba kazalca pokazala najvišjo rast cen. V medletni primerjavi so cene zrasle za 13,4 odstotka, na četrtletni pa za 4,2 odstotka. Od leta 2015 je sicer prisoten trend upadanja števila najemov stanovanj, sklenjenih za najmanj šest mesecev ali nedoločen čas. Ta trend je predvsem posledica preusmerjanja najemodajalcev v donosnejše kratkoročno oddajanje stanovanj turistom prek spletnih posrednikov, kot sta AirBnB in Booking.com.

Povprečna najemnina znaša 250 evrov

Na območju celotne države je srednja najemnina za stanovanje leta 2017 znašala 250 evrov na mesec. Od prve polovice leta 2015, ko so cene stanovanj po nastopu krize nepremičninskega trga leta 2008 dosegle dno, je v Sloveniji prisoten trend rahle rasti tržnih najemnin, vendar v primerjavi s prodajnimi cenami najemnine stanovanj naraščajo bistveno počasneje. V povprečju je v občini Ljubljana evidentiranih 38 odstotkov vseh najemov stanovanj v državi, v občini Maribor pa osem odstotkov. Več kot tri odstotke najemov je evidentiranih le še v občinah Novo mesto, Koper, Celje in Kranj ter v občinah Izola in Piran skupaj.

stanovanje
Občina Litija
Veliko stanovanj je zapuščenih in praznih. Če bi se uredil ta segment, bi bilo mogoče več stanovanj najeti, menita Tadej in Ksenija.

Trg je najdejavnejši v Ljubljani

Ljubljana kot glavno mesto in univerzitetno središče, kjer je največ delovnih mest, je seveda največji najemni trg stanovanj v državi in je tudi med najdejavnejšimi. Na ravni države so relativno najvišje najemnine za garsonjere in enosobna stanovanja, sledijo najemnine za dvo- in trosobna stanovanja, relativno najnižje pa so za največja stanovanja. Izjema je Ljubljana, kjer so povprečne najemnine na kvadratni meter za največja stanovanja višje kot za srednje velika stanovanja. Razlog je v tem, da velik delež oddanih stanovanj v največjem površinskem razredu predstavljajo kakovostnejša stanovanja na bolj zaželenih lokacijah.

Dvajsetodstotni dvig

Kot pravita Tadej in Ksenija iz podjetja Renex nepremičnine, je v Ljubljani premalo stanovanj za oddajo. Na trgu je tudi veliko zasebne ponudbe, pri kateri »posamezniki sami odločajo o višini cene za oddajo«. Te cene so po besedah nepremičninskih agentov večinoma pretirane. V primerjavi s prejšnjim letom so se cene dvignile celo za 20 odstotkov, kar v praksi pomeni, da se letos stanovanje, ki se je lani oddajalo za 500 evrov, oddaja za 600. Glede na rast plač pri nas je to seveda velika obremenitev za najemojemalce. Kakor kaže, bo trg še nekaj časa na tej ravni, vsaj dokler se ne zgradijo nova stanovanja v Ljubljani, ki bodo pripomogla k večji ponudbi tudi v segmentu oddaje nepremičnin, menita Tadej in Ksenija.