Nemčija

Zaradi suše rekorden upad gladine Rena

J.P./STA
19. 10. 2018, 20.25
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 20.25
Deli članek:

Gladina reke Ren je v Nemčiji zaradi več mesecev suše upadla na najnižji nivo doslej, kar povzroča največ preglavic predvsem v vodnem prometu. Presahnjeno rečno dno pa je razkrilo tudi številne predmete, ki so bili več desetletij skriti pod gladino, med njimi tudi bombo iz druge svetovne vojne.

Wikipedia
Presahnjeno rečno dno pa je razkrilo tudi številne predmete, ki so bili več desetletij skriti pod gladino, med njimi tudi bombo iz druge svetovne vojne.

Nivo vode na reki Ren je danes segal zgolj 77 centimetrov visoko, kar je štiri centimetre manj od prejšnjega rekorda, ki so ga zabeležili leta 2003, so sporočile oblasti mesta Köln v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Vremenoslovci sicer za prihodnji teden napovedujejo padavine, vendar ob tem opozarjajo, da te ne bodo zadostovale za ponovno napolnitev te najbolj pomembne nemške plovne poti.

Linijske potniške ladje, ki povezujejo Köln in Mainz, so zaradi prenizkega vodostaja že od ponedeljka zasidrane v pristaniščih. Še vedno sicer plujejo tovorne ladje, vendar so morale te občutno zmanjšati tovor na krovu.

Padec gladine Rena je poleg nevarnosti nasedanja ladij razkril še eno grožnjo. Na presahnjenem rečnem dnu so namreč našli 50-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne. Oblasti jo bodo odstranile v prihodnjih dneh, vodni promet v okolici pa je do takrat zaustavljen.

Večmesečna suša je sicer povzročila močan upad gladine številnih rek in jezer po vsej državi. Med drugim je suša prizadela tudi Bodensko jezero in jezero Biggesee ter reki Donavo in Labo, poroča nemški Deutsche Welle.