INVESTICIJA ALI DOLŽNOST?

Za varčevanje ni nikoli prepozno

Z. F.
19. 10. 2018, 21.30
Deli članek:

Jesen od nas zahteva številne investicije, kot so stroški ogrevanja, naročilo kurilnih surovin … Kako torej ob vsem tem še varčevati?

Dreamstime
Zrno na zrno, kovanček na kovanček ...

Večini varčevanje predstavlja izziv. In tudi je. Vsekakor za varčevanje potrebujemo motivacijo in morda nekaj spodbude. Ne bomo se dotikali tem, zakaj, čemu in za koga, temveč bomo predstavili nekaj odličnih trikov, ki vam bodo z nekaj samodiscipline prinesli nekaj dodatnega denarja.

Varčevanje 1–7

Za varčevanje ni nikoli prepozno, in čeprav so se številni v začetku leta poslužili izziva, imenovanega 365-dnevni varčevalni načrt, se ga lahko vi lotite zdaj. Naj začne vaše leto teči danes. Kakšen je potek? Z dnem, ko se odločite za varčevanje, boste na varno spravili en evro, drug dan dva evra, tretji dan tri … Z novim tednom začnete od začetka. Tedensko boste tako prihranili 28 evrov, letno pa kar 1456 evrov. V povprečju vas bo mesečni znesek varčevanja stal 112 evrov.

Tedensko varčevanje

V tem primeru gre za tedenski izziv, ki bo od začetka preprost, a proti koncu vse bolj zahteven. Na stran boste dali toliko denarja, kot je zaporedno število tedna v letu. Torej, v začetnem tednu, če se varčevanja lotite danes, boste na stran položili 42 evrov, saj smo v 42. tednu, prihodnji teden 43 evrov in tako dalje do novega leta. Nato začnete z 1. Do konca leta boste tako privarčevali kar 517 evrov, če boste tako varčevali letno, pa kar 1378 evrov.

Dreamstime
varčevanje

Avto ali avtobus?

Živite v mestu in se ves čas vozite z avtom? Do službe porabite pet minut, do trgovine tri minute, do bližnjega hriba, kamor hodite na sprehod, 10 minut … Glede na čas gre za krajše razdalje, ki jih lahko brez težav premagate s kolesom, lahko pa se odločite za uporabo javnega prometa. Nakup mesečne vozovnice vas bo stal okoli 40 evrov, pa še ta strošek bo nepotreben, če boste v dir pognali kolo ali pa se boste na pot odpravili kar peš.  

Varčevalna kava

Še en odličen, sicer nekoliko oguljen, a uspešen trik lahko izvedete s kavo. Koliko kav v povprečju popijete na dan? Če ste ugotovili, da občutno preveč, žrtvujte odmerek kofeina v varčevanje. Če boste v hranilnik dali 1,40 evra na dan, boste ob koncu meseca (28 dni) zbrali 39,20 evra, letno pa boste tako privarčevali okoli 470 evrov.