Vročica se stopnjuje

VIDEO: Trumpovo sporočilo? Ko si obtožen spolnega napada, ne zapustiš takoj položaja

T.L.
5. 10. 2018, 10.20
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 11.08
Deli članek:

Vročica se stopnjuje: s pepelom se zaradi izrečenega posipa kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Brett Kavanaugh, Donald Trump pa nadaljuje z neumornim izražanjem podpore Kavanaughu in se je na tej poti lotil tudi demokrata, ki je po obtožbah o neprimernem vedenju, odstopil. Prehitro, po Trumpovi oceni.

Profimedia
Donald Trump

Po pričakovanjih - glede na čas preiskave in izbiro sogovornikov, med katerimi sploh ni bilo glavnih akterjev - se iz preiskave FBI o obtožbah na račun kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha ni izcimilo nič novega: republikanci vztrajajo pri podpori kandidatu, demokrati mu nasprotujejo. Kaj je bilo zapisano v poročilu, javnost ne ve, saj so se z njim senatorji seznanili za zaprtimi vrati. Je pa že jasno, da se danes popoldne po našem času začne glasovanje o Kavanaughovi kandidaturi. 

Proti kandidaturi Kavanaugha so včeraj na več lokacijah potekali protesti. Pred vrhovnim sodiščem ZDA v Washingtonu se je v četrtek zbralo kakih 3000 protestnikov, protesti so potekali po vseh ZDA, tudi pred Trumpovo stolpnico v New Yorku, kongresna policija pa je v senatni zgradbi Hart aretirala več kot 300 ljudi, med njimi igralki Amy Schumer in Emily Ratajkowski

Profimedia
Amy Schumer so odpeljali policisti.

UltraViolet, skupina, ki se z zagovorništvom med drugim bori proti seksizmu, je na zaslonu pred kongresom predvajali posnetek oddaje Access Hollywood iz leta 2005, v katerem se Donald Trump hvali, kako grabi ženske za njihove intimne predele in z njimi seksa. Takšno vedenje pa da si lahko privošči, ker je bogat in vpliven. S predvajanjem posnetka so v skupini želeli senatorjem sporočiti, da je Trump spolni predator, ki poskuša na najvišje sodišče v državi postaviti drugega spolnega napadalca. 

Zmešan, ker je odstopil po obtožbah o spolnem nadlegovanju?

Da ima Donald Trump, rojen leta 1946, na ženske nekoliko svojevrsten pogled, je znano že dolgo, tudi če ob tem "pozabimo" na posnetek iz oddaje Access Hollywood. Kakšen odnos ima do tistih (žensk), ki javno spregovorijo in prijavijo spolno nadlegovanje ali napad, pa je znova jasno pokazal na shodu v Rochesterju v zvezni državi Minnesota. Pred svojimi sledilci se je šalil iz nekdanjega senatorja, demokrata Ala Frankena, ki je takoj, ko so v javnosti odjeknile obtožbe o spolnem nadlegovanju, ki naj bi si ga privoščil, zapustil položaj. Najmanj šest žensk - tri so se izpostavile z imeni, tri pa so ostale anonimne - je namreč Frankena obtožilo, da se jih je "dotikal na neprimeren način".

V obrambi Kavanaugha je Trump v govoru najprej "pometel" s senatorko Tino Smith, ki je po odstopu Frankena zasedla njegov stolček. "Nihče ne ve, kdo za vraga je. Prišla je in zasedla stolček 'zmešanega tipa'. Ta človek je bil ... bil je zmešan," je dejal Trump še brez omembe Frankenovega imena ter nadaljeval, da se je, kar je v slovenski jezik težko prevesti, zvil kot "mokra preproga", čimer je Trump želel le poudariti, da se je po njegovi oceni uklonil prehitro. "Tako hitro je odšel. Ne želim omeniti ime Ala Frankena, zato ga ne bom omenil. Tako hitro je odšel ... Ko je bilo slišati, da 'je nekaj naredil', je on takoj: 'Ooooh, odstopam, odhajam'. In zamenjal ga je nekdo, za katerega še nikoli nismo slišali. Njeno ime je Tina Smith."    

Seveda je Trump napadal demokrate zaradi zadeve Kavanaugh in tega, kar mora zdaj prenašati kandidat in njegova družina, ob tem pa pohvalil Kavanaughovo družino, kako se sooča z zadevo. Trumpova simpatija pa je omejenega obsega in namenjena le izpovedi Kavanaugha, za ženske, ki so v tem in v primeru Franken stopile v javnost, pa ameriški predsednik, ki naj bi bil predsednik vseh, ni našel tolažilne besede. 

Kavanaugh rad piše pisma: enkrat o pijanstvu, drugič o pretirani čustvenosti

Brett Kavanaugh očitno rad piše pisma: New York Times je pred dnevi poročal, da je kandidat za vrhovno sodišče v pismu iz leta 1983 svojim prijateljem pred počitnicami v Marylandu zapisal, naj opozorijo tamkajšnje sosede, da so "glasni, zoprni pijanci", med katerimi je veliko izkušenih v bruhanju.

Ker je po dobrem tednu odzivov kandidat Kavanaugh očitno dojel, da je s svojim izborom besed, arogantnim tonom in občasno agresivnostjo proti sebi obrnil tudi nekatere republikanske pripadnike, se je zdaj v pismu, objavljenem v Wall Street Journalu, posipal s pepelom in priznal, da je bil med pričanjem pred senatom morda res malce preveč čustven in je povedal stvari, ki jih ne bi smel.

Zakaj pismo? Morda zaradi pisma, pod katerim je zbranih 2400 podpisov strokovnjakov s področja prava, ki si v drugih kvalifikacijah Kavanaugha, niso enotni, so pa enotni v oceni, da v zaslišanju 27. septembra Kavanaugh ni pokazal nepristranskosti in siceršnjega temperamenta, ki je nujna za osebo na vrhovnem sodišču? Odgovor ne negativen. Kavanaugh je namreč v trenutkih pred glasovanjem z javnim zapisom in televizijskimi nastopi na Fox News (televiziji, ki za Donalda Trumpa in njegove odločitve težko najde kritično besedo) ciljal predvsem na neodločene republikance, ki bi lahko tako ali drugače zapečatili njegovo usodo, saj bi glas proti njemu pomenil tudi slovo od stolčka na vrhovnem sodišču.

Kavanaug v pismu v Wall Street Journalu zagotavlja, da bo na vrhovnem sodišču deloval neodvisno in nepristransko. Zapisal je, da je bilo njegovo vedenje odsev vseobsegajoče frustracije zaradi krivične obtožbe. "Minuli četrtek sem bil bolj čustven, kot kadarkoli prej. Na trenutke sem bil preveč čustven. Vem, da je bil moj ton oster, in izrekel sem nekaj stvari, ki jih ne bi smel izreči," je med drugim zapisal v pismu, objavljenem v četrtek. Izbira medije, ki si ga je izbral za objavo pisma kandidat, pa  - znova - ne priča v prid njegovi nagnjenosti k nepristranskosti: Wall Street Jouurnal namreč spada v medijski imperij Ruperta Murdocha, ki je že velikokrat podprl Donalda Trumpa. Michael Wolff je v knjigi Fire and Fury zapisal, da Murdoch sicer nima visokega mnenja o Trumpu, po drugi strani pa da pa zaradi svojega mišljenja ne bo nikoli izpustil dobre poslovne priložnosti. In kaj je boljša poslovna priložnost kot prost dostop do Bele hiše? Wolff piše, da je Murdoch precej pogosto, praktično dnevno, v telefonskem stiku z Belo hišo. 

Profimedia
Amy Schumer