Kosovo

Vučić po sestanku s Putinom: "Dobili smo vse, kar smo iskali"

B.K.
3. 10. 2018, 11.57
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 12.04
Deli članek:

"Dobili smo vse, kar smo iskali. Strinjali smo se o vsem," je dejal srbski predsednik po srečanju z ruskim kolegom.

Profimedia
Vučić in Putin na srečanju v Moskvi.

Moskva je Beogradu zagotovila, da podpira srbsko ozemeljsko integriteto in njeno suverenost, je po  srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić se je na obisk v Moskvo podal v času, ko je na relaciji Beograd-Priština spet prišlo do krize. Beograd, za katerega se zdi, da se je vendarle sprijaznil s formalno in dejansko neodvisnostjo Kosova, je namreč predlagal zamenjavo ozemelj, pri kateri bi Srbija dobila nazaj večinsko srbske dele severnega Kosova, v zameno pa bi Prištini podaril večinsko albanska ozemlja na jugu Srbije.

To je v kosovski javnosti izzvalo neodobravanje, ob preteklem koncu tedna je zato na ulice Prištine protestno prišlo več sto protestnikov.

Krhko sožitje balkanskih držav pa je se je skoraj sesulo v soboto, ko so sever Kosova, ob jezeru Gazivoda, kjer prebiva večinsko srbsko prebivalstvo, preplavile kosovske posebne enote. Te so prevzele nadzor nad hidroelektrarno, ki jo še vedno upravlja Beograd. Posebne enote, ki bi naj akcijo izvedle zaradi varnosti kosovskega predsednika Hashima Thacija, ki je obiskal sever države, so se po koncu obiska hitro umaknile, a je medtem srbska stran svoji vojski že ukazala naj bo v stanju visoke pripravljenosti.

Na sestanku, kjer sta se predsednika poglobljeno pogovorila o srbskem konfliktu s Kosovom, je Vučić Putinu potožil glede "mnogih, vsakodnevnih provokacij," ki bi jih naj doživljala Srbija. "Ne glede na našo željo, da bi dosegli kompromis, smo še zelo daleč od rešitve vprašanja Kosova in Metohije. /.../ Srbija, kot neodvisna in svobodna država, bo nadaljevala s pozicijo vojaške nevtralnosti. Mislim, da je Srbija danes ejina država na zahodnem Balkanu, ki se tako definira," je Putinu dejal srbski predsednik, ki je srečanje zapustil vidno dobre volje, poroča ruska televizija RT.