Privilegiji

Trump je premoženje dobil od očka, večinoma iz utaje davkov

B.K.
3. 10. 2018, 08.44
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 14.03
Deli članek:

Trumpovo premoženje izvira iz davčnih utaj in goljufije.

Profimedia
Fred Trump s sinom Donaldom leta 1992.

Ameriški časnik The New York Times je v torek poročal, da je ameriški predsednik Donald Trump tekom več desetletij od svojega očeta dobil 413 milijonov ameriških dolarjev, za katere ni plačal dovolj davka, vprašljiv pa je tudi njihov izvor.

V obsežni reportaži ameriškega časnika je navedeno, da se je oče aktualnega ameriškega predsednika Fred Trump redno posluževal mehanizmov utaje davkov in vprašljivega prenosa premoženja na otroke.

Časnik poroča, da je družina Trump zakrila milijone dolarjev transferjev, ki jih je Fred namenil svojim štirim otrokom. Namesto, da bi jim denar nakazal neposredno, pri čemer bi moral plačati darilni davek, je Trump starejši v imenu otrok vzpostavil lažno podjetje, preko katerega je po dražjih cenah kupoval različna blaga za svoje nepremičnine.

Preden je Fred Trump konec devetdesetih let umrl, je večino svojih nepremičnin predal svojim štirim otrokom. Časnik trdi, da je prijavil prenizko vrednost teh nepremičnin, saj je plačal le za 41,4 milijona dolarjev davka, čeprav naj bi bil njegov nepremičninski imperij mnogo dražji.

Iste nepremičnine so bile v naslednjem desetletju prodane za šestnajtkratnik tedaj napovedane vrednosti.

Skupno naj bi tako Donaldova oče in mati na svoje otroke prenesla več kot eno milijardo ameriških dolarjev premoženja, kar bi moralo v tistem času znesti vsaj 550 milijonov dolarjev davka. A Donald in njegovi sorojenci so plačali le 52,2 milijona dolarjev davka.

Med predsedniško kampanjo je Donald Trump večkrat dejal, da je od očeta dobila "zelo majhno posojilce leta 1975, v vrednosti enega milijona dolarjev," katerega naj bi potem oplemenitil in "zgradil podjetje, ki je vredno mnogo, mnogo milijard dolarjev."

A poročilo časnika kaže, da je ta trditev daleč od resnice. Fred je namreč Donaldu namenjal 200.000 dolarjev letno že pri rosnih treh letih. Pri osmih letih je že bil milijonar, ko pa je končal srednjo šolo pa je od očeta dobival približno 1 milijon dolarjev na leto.

Skupno mu je oče neposredno dal vsaj 60,7 milijonov dolarjev v denarju, kar bi v današnjih časih zneslo 140 milijonov.

Donald Trump, katerega neto premoženje je danes vredno 3,1 milijarde dolarjev, bi bil vreden 1,96 milijarde dolarjev, tudi če bi ves podedovan denar le vložil v indeksni sklad delnic ameriških podjetij in se sploh ne bi ukvarjal s podjetništvom.

Ameriški predsednik ni sicer še nikoli razkril svojih davčnih napovedi.

Domnevne utaje že preiskujejo dacarji

Državne oblasti New Yorka preiskujejo domnevne utaje davkov, ki bi jih naj zagrešila družina Trump v zadnjih dveh desetletjih preteklega stoletja, je dejal predstavnik za javnost Oddelka za davke in finance James Gazzale: "Oddelek za davke preverja obtožbe zapisane v časniku New York Times in si prizadeva za ustrezen način preiskave."

Obtožber zapisane v časniku sta sicer zavrnila tako odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Charles J. Harder, kot uradna tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders. Slednja je tudi dejala, da je po dvajsetih letih odkar je umrl Trumpov oče, "žalostno biti priča tako zavajajočemu napadu."