Pekel na zemlji

FOTO in VIDEO: Smrtonosnemu potresu sledil cunami, zdaj izbruhnil še vulkan

S.R.
3. 10. 2018, 07.39
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 08.46
Deli članek:

Na indonezijskem otoku Sulavezi je le nekaj dni po potresu in cunamiju, ki sta terjala več kot 1300 žrtev, izbruhnil še ognjenik.

Twitter
Pepel se dviga približno štiri kilometre nad površjem.

Naravne katastrofe še naprej udrihajo po Indoneziji. Malo pred 8. uro zjutraj po lokalnem času (3. uro po srednjeevropskem) je na otoku Sulavezi izbruhnil ognjenik Soputan. Po več mesecih povečane seizmične aktivnosti je približno 4 kilometre v ozračje nenadoma izbruhnil goro pepela. Pepel se zdaj premika v smeri zahoda in severozahoda, oblasti pa so že izdale opozorilo tretje stopnje ter lokalno prebivalstvo pozvale, naj se zaradi nevarnosti lave gori Soputan ne približujejo. Hkrati so jih pozvali, naj zaradi pepela uporabljajo obrazne maske.

Otok Sulavezi je konec prejšnjega tedna opustošil močan potres, ki mu je sledil še uničujoč cunami. Umrlo je več kot 1300 ljudi. Poročil o morebitnih novih smrtnih žrtvah in materialni škodi zaradi današnjega izbruha ognjenika zaenkrat še ni.

Na vprašanje, ali sta izbruh ognjenika, ki se je s povečano seizmično aktivnostjo napovedoval že zadnjih nekaj tednov, in nedavni smrtonosni potres povezana, znanost nima pravega odgovora. Kot pravi novinar in strokovnjak za vulkanologijo George Andrews, tega ni mogoče zagotovo trditi, saj da je to področje zaenkrat še predmet temeljitih razprav, trenutno pa da prepričljivi dokazi o povezavi ne obstajajo. »Obeh zadev ne moreš kar tako povezati zato, ker sta se zgodili ali pa se dogajata sočasno,« pojasnjuje Andrews.