Zloraba?

Razmere v ljubljanskem zasebnem vrtcu preiskuje policija

Ž.K.
3. 10. 2018, 07.00
Posodobljeno: 3. 10. 2018, 18.27
Deli članek:

Ali so bili zlorabljeni otroci ali sistem, preiskujeta tako policija kot inšpektorat. Lastniki vrtca so ogorčeni, otroci so čez noč ostali brez varstva, nihče pa ne ve, kaj se je zgodilo.

Facebook
Lastniki vrtca naj bi zgolj oddajali prostor za izvajanje dejavnosti.

Konec preteklega tedna se je na družbenih omrežjih pojavil zapis, ki je opisoval nemogoče razmere v enem od ljubljanskih zasebnih vrtcev: »Danes je bila kazensko ovadena lastnica vrtca Kengurujčki v Ljubljani. Otroke je zlorabljala, jih zavijala v rjuhe, ko je bil čas za spanje, jim vezala roke in se njih psihično spravljala ob kosilu. Pika na i je bila, ko se je punčka skoraj zadušila, saj jo je zavila v rjuho in čez njo dala jogi.« Opisano dogajanje so odgovorni v vrtcu prek facebooka zanikali in vse skupaj pripisali škodoželjnosti.

Uvedli inšpekcijski postopek

Kot nam je pojasnil A.V., je sam umaknil spletne in facebook strani, da bi zaščitil dobro ime vrtca in B. V., na katero naj bi se nanašali neutemeljeni očitki.

Poskušali smo preveriti resničnost zapisa in poklicali policijo, kjer so nam povedali, da kazenska ovadba ni podana, da pa je bila v četrtek podana prijava s strani fizične osebe ter da zadevo preiskujejo. O zadevi so bili obveščeni tudi na inšpektoratu za šolstvo, od koder so nam sporočili, da jih je z domnevnimi nepravilnostmi v petek, 28. septembra, tekom dopoldneva seznanila policija. Istega dne so uvedli inšpekcijski postopek, ki pa zaradi zahtevnosti še poteka.

Kam je izginila vzgojiteljica?

Konec tedna so s spleta izginili vsi podatki o vrtcu, tako njegova spletna stran kot facebook profil. Včeraj nam je uspelo priklicati A. V., ki je bil še prejšnji teden na (zdaj izginulih) spletnih straneh naveden kot kontaktna oseba v vrtcu. Pojasnil nam je, da je sicer v bolnišnici in da o dogajanju pretekli teden ne ve nič, sicer pa do zdaj niso prejeli nobenih pripomb staršev. Da so bili pri njih že opravljeni inšpekcijski pregledi, ki niso pokazali nikakršnih nepravilnosti. Razlogov za prijavo ne pozna in jih ni želel komentirati. A je pojasnil, da dejavnost v vrtcu izvaja zasebnica, s katero sodelujejo šele tri tedne in je po četrtku izginila. Dopušča tudi možnost, da je prijavo podala prav ona.

Lastnica zgolj kuha in pomaga

Kot smo izvedeli od B. V., ki je navedena kot lastnica vrtca in zoper katero naj bi podali prijavo, sama pri procesu varstva ne sodeluje in je vzgojiteljici zgolj občasno pomagala ter pripravljala hrano. »Nad prijavo sem šokirana. Več let uspešnega dela je uničenega. Ko sem izvedela za dogajanje, sem bila na obisku pri sinu in sploh ne vem, kaj se je zgodilo,« nam je dejala v telefonskem pogovoru.

Kdo je kriv?

Povračilni ukrepi A. V. nam je povedal, da bodo počakali do konca preiskave, nato pa zoper osebo, ki je podala lažno prijavo, sprožili postopke. Hkrati je izrazil dvome o dobrem delu vzgojiteljice.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport, je na naslovu omenjenega vrtca registrirana varuhinja predšolskih otrok na domu – fizična oseba Z. N. Z odločbo je vpisana v register varuhov, saj je bilo v postopku ugotovljeno, da izpolnjuje predpisane izobrazbene pogoje, pogoje o nekaznovanosti, zagotavlja pa tudi ustrezen prostor in opremo. Ob tem so zapisali še: »Fizična oseba je dolžna, da varstvo otrok izvaja osebno kot s. p., in ima lahko vključenih največ šest otrok.«

Vrtec je prazen

Lastnik vrtca nam je pojasnil, da Z.N. z njimi ne sodeluje več in da je v novi sezoni dejavnost v njihovih prostorih opravljala nova varuška, ki pa je v evidencah ministrstva za izobraževanje na tem naslovu ni moč najti. Pojasnil je tudi, da so starši za storitve plačevali varuški in ne njim. Vrtec je od incidenta dalje  prazen, šokirani starši pa so ostali brez varstva otrok ter brez odgovorov na številna vprašanja. Medtem so s facebooka izginile tudi vse objave v zvezi s prijavo vrtca policiji.