Florjan Lipuš

Najvišje avstrijsko kulturno priznanje koroškemu Slovencu

J.P.
2. 10. 2018, 21.33
Deli članek:

Dobil ga je eden najpomembnejših slovenskih pisateljev na avstrijskem Koroškem.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Florjan Lipuš

Včeraj je na Dunaju potekala svečana podelitev Velike avstrijske nagrade za dosežke s področja umetnosti in kulture v letu 2018. Prejel jo je koroški pisatelj Florjan Lipuš.

Avstrijsko državno nagrado Republika Avstrija vsako leto podeljuje osebnosti s področja arhitekture, likovne umetnosti, književnosti ali glasbe. Lani jo je dobila umetnica Renate Bertlmann, leto pred tem pisatelj Gerhard Roth. Vredna je 30.000 evrov.

Lipuš je eden najpomembnejših slovenskih pisateljev na avstrijskem Koroškem, "zaradi katerega je koroški slovenski literarni prostor dobil idejno polemično in provokativno prozo z izjemno estetsko komponento, slovenska Koroška pa je v Avstriji ostala na zemljevidu sodobne literature, tako slovenske kot nemške. Njegova zavezanost slovenskemu jeziku je hkrati zavezanost svobodi in odprtosti evropskega kulturnega prostora. Slovenski jezik pojmuje ne le kot jezik komunikacije, temveč kot jezik slovenske koroške identitete. Kulturo pa pojmuje kot tisto področje, ki nas postavlja enakopravno z drugimi", so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Lipuša, ki ustvarja v slovenskem jeziku, je odlikoval avstrijski minister za umetnost in kulture Gernot Blümel. "Njegova literatura temelji na estetski avtonomiji, jezikovnem eksperimentu in literarni inovaciji," je poudaril ob razglasitvi.

Lipuš je po poročanju STA v odzivu povedal, da avstrijsko kulturno priznanje za literaturo "sprejema z zadoščenjem, saj z njim slovenščina na Koroškem dobiva enakopravnost".