Raziskava

Svet najbolj zaupa Merklovi, najmanj Trumpu

B.K.
2. 10. 2018, 11.56
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 11.58
Deli članek:

Ameriški raziskovalni center PEW je opravil obsežno raziskavo o priljubljenosti svetovnih voditeljev in statusu, ki ga imajo ZDA v svetu.

Reuters

Raziskovalci na centru PEW so anketirali 26.000 ljudi iz 25 različnih držav. V obsežni anketi so se sodelujoči opredelili do mnogih svetovnih voditeljev in do vloge, ki jo v svetu danes igrajo Združene države Amerike in Kitajska.

ZDA še vedno najboljša opcija za vodilno velesilo

Čeprav kar 43 odstotkov anketirancev nima najboljšega mnenja o ZDA, kar 70 odstotkov pa jih je prepričanih, da ZDA pri svoji zunanji politiki v račun ne jemljejo interesov drugih držav, je podpora te severnoameriške velesile še vedno mnogo višja od podpore, ki jo uživa Kitajska. Državljani članic Evropske unije v povprečju v 64 odstotkih podpirajo ameriško hegemonijo, le 17 odstotkov pa bi jih podprlo hegemonijo Kitajske. ZDA imajo najnižjo podporo med Italijani in najvišjo med Švedi, Kitajci pa med Španci in Grki.

Ameriško hegemonijo sicer, presenetljivo, najbolj podpira Japonska, kjer kar 81 odstotkov vprašanih meni, da je ameriška hegemonija dobra.

Kitajska je najvišjo podporo dobila med Tunizijci, Mehičani in Južnoafričani.

Trump omajal zaupanje v ZDA

Med svetovnimi voditelji - anketiranci so imeli na izbiro nemško kanclerko Angelo Merkel, ameriškega predsednika Donalda Trumpa, kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ruskega predsednika Vladimirja Putina in francoskega premierja Emmanuela Macrona - je najboljšo oceno dobila Merklova. Zaupa ji kar 52 odstotkov vprašanih, medtem ko ji podporo odreka 31 odstotkov.

Na drugo mesto se je uvrstil njen francoski kolega Macron, kateremu zaupa 46 odstotkov anketirancev, na tretje mesto pa se je prebil Xi, ki mu zaupa 34 odstotkov anketirancev, a hkrati mu je zaupanje odreklo 56 odstotkov.

Na repu sta ostala Putin s 30 odstotki izrečenega zaupanja, zadnji pa je Trump, ki mu zaupa le 27 odstotkov svetovnih anketirancev.