Sirija

Po bombardiranju Islamske države: Prava kazen šele prihaja

J.P./STA
1. 10. 2018, 21.50
Deli članek:

Iranska revolucionarna garda je danes v odgovor na napad na vojaško parado na jugovzhodu Irana, ki je minuli mesec terjal življenja več deset ljudi, bombardirala položaje skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji.

Profimedia
Teheran je ob tem opozoril, da jih "prava kazen" še čaka.

Sile elitne revolucionarne garde so v zgodnjih jutranjih urah bombardirale območje mesta Abu Kamal, ki leži na vzhodu Sirije blizu meje z Irakom.

Napadalci so 22. septembra na jugozahodu Irana napadli vojaško parado, s katero v tej državi obeležujejo obletnico začetka osemletne vojne med Iranom in Irakom leta 1980. V napadu je bilo ubitih 24 ljudi, odgovornost zanj pa je prevzela Islamska država.

Kot je garda zapisala na spletni strani, so njene sile na zahodu države izstrelile šest raket srednjega dosega, ki so "570 kilometrov stran zadale smrtonosen udarec". Kasneje so območje obstreljevali še s sedmimi vojaškimi droni.

"Na podlagi preliminarnega poročila so bili v tem napadu ubiti ali ranjeni številni teroristi in vodje terorističnega zločina v Ahvazu," je še sporočila garda.

Sirski observatorij za človekove pravice je medtem poročal, da so "v zadnjem žepu IS blizu Abu Kamala ob zori odjeknile močne eksplozije".

Nekdanji poveljnik iranske revolucionarne garde in trenutni tajnik iranskega sveta za razoroževanje Mohsen Rezaj je dejal, da je sicer šlo "le za manjši napad proti kriminalcem". "Prava kazen šele prihaja," je opozoril.