Nesreča iz malomarnosti

Dobri dve leti zapora za smrt kolesarke

STA/S.S.
1. 10. 2018, 19.55
Deli članek:

Jan Kočić je dobro polovico izrečene kazni že odslužil v priporu oziroma hišnem priporu.

Samo Strel
kocič jan

Ljubljansko okrožno sodišče je Jana Kočića obsodilo na zaporno kazen dveh let in treh mesecev, ker je marca lani v Šiški iz malomarnosti povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrla 20-letna kolesarka. Sodišče je Kočiću izreklo tudi stransko kazen, in sicer prepoved vožnje za leto in pol po pravnomočnosti sodbe, plačati pa bo moral polovico sodnih stroškov, ki se jih je skupaj nabralo za okoli 8000 evrov.

Najprej obtožen nevarne vožnje

Tožilstvo je Kočiću sprva očitalo nevarno vožnjo v cestnem prometu, za kar mu je pretilo do 12 let zapora. V prvotni obtožnici je namreč zastopalo stališče, da je s hitrostjo najmanj 120 kilometrov na uro pripeljal po Celovški cesti od Šentvida proti središču Ljubljane, v križišče zapeljal pri rdeči luči na semaforju in trčil v kolesarko, ki je na prehodu prečkala Celovško cesto.

Prehiter ob zeleni luči

Kazenski postopek se je precej vrtel okoli vprašanj, kolikšna je bila hitrost ob trku in ali je obtoženi zapeljal v križišče pri zeleni ali rdeči luči. Tožilstvo pa je nato na podlagi analize podatkov iz prometnega centra, da je Kočić pripeljal v križišče ob zeleni luči, in ugotovitve izvedencev, da je ob trku vozil s hitrostjo najmanj 105 kilometrov na uro, spremenilo obtožnico v milejši očitek – povzročitev smrtne prometne nesreče iz malomarnosti.