Alessandro Strumia

Fiziko so izumili in zgradili moški, je izjavil in šokiral

J.P./STA
1. 10. 2018, 17.59
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 18.04
Deli članek:

Znanstvenik Alessandro Strumia z univerze v Pisi je v petek razburil s svojim nastopom v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern), ko je med drugim dejal, da so "fiziko izumili in zgradili moški" ter moške znanstvenike diskriminirajo zaradi ideologije, ne glede na zasluge.

Profimedia
V izjavi so dejali, da organizatorji pred dogodkom niso bili obveščeni o vsebini predavanja.

Strumia, ki sicer redno dela za Cern, je na delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile večinoma fizičarke, govoril, da njegovi rezultati "dokazujejo", da fizika ni seksistična proti ženskam. "Ampak resnica ni pomembna, ker je del političnega boja, ki prihaja od zunaj," je dodal.

V predstavitvi je prikazal več grafov, ki prikazujejo, kako so raziskovalke dobile zaposlitev, čeprav so bila dela raziskovalcev večkrat citirana v delih drugih znanstvenikov, kar je sicer eden od indikatorjev uspešnosti. Na drugem grafu je prikazal, kako so bili moški v karieri uspešnejši, čeprav so imeli na začetku enako število citiranj kot ženske, poroča britanski BBC.

Cern je govor označil za zelo žaljivega. 

Ob tem je dodal osebno izkušnjo, ko so na razpisu izbrali žensko, čeprav je bil sam domnevno bolj kvalificiran.

Nadaljeval je, da "moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi" ter da je razlika opazna že v otroških letih, ne da bi bili otroci podvrženi kakšnim družbenim vplivom.

Cern, ki ima sedež v Ženevi, je predstavitev umaknil s svoje spletne strani "v skladu s pravili obnašanja, ki ne dovoljujejo osebnih napadov in žalitev". V izjavi so dodali, da organizatorji pred dogodkom niso bili obveščeni o vsebini predavanja.

"Cern je kulturno raznoliko organizacija, ki združuje ljudi iz več deset držav. Je kraj, kjer so vsi dobrodošli in imajo enake možnosti, ne glede na etničnost, verovanja, spol ali spolno usmerjenost," so dodali pri centru, ki ga od leta 2016 vodi Fabiola Gianotti, prva ženska na tem položaju.