Sledili bodo suhi dnevi

V noči na torek hladna fronta, ki prinaša padavine

J.P.
1. 10. 2018, 17.06
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 17.06
Deli članek:

Prvi mesec meteorološke jeseni je za nami. V zadnjem delu ga je zaznamovala izrazita ohladitev.

Reuters
Več dežja bo zlasti v južnem delu države.

Ohladitvi navkljub pa je bil september, kot ugotavljajo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), v povprečju za eno do dve stopinji Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja (1981-2010). »Najbolj izrazito odstopanje beležimo v visokogorju in na Primorskem, kjer je bila ohladitev ob koncu meseca bolj kratkotrajna. Medtem ko je bilo v petek (28. septembra) v notranjosti Slovenije malo nad 20 stopinj Celzija, se je v Biljah pri Novi Gorici ogrelo do 28,6 stopinje Celzija. Podobno toplo je bilo tudi drugje v Vipavski dolini in na Krasu. Po zaslugi spuščanja zraka v anticiklonu se je močno segrelo tudi v gorah. Na Kredarici je bila v torek temperatura še ves dan pod lediščem, v petek pa se je segrelo kar do 11,6 stopinje Celzija,« so zapisali in dodali, da bodo višinske otoplitve po nižinah zaradi vse šibkejšega sonca manj izrazite. Temperaturni obrati bodo v oktobru in novembru še pogostejši.

September je bil razmeroma sončen mesec. Vremenoslovci so v večjem delu Slovenije našteli približno 200 sončnih ur, kar je 10 odstotkov več od povprečja. Največ sonca – okrog 270 ur – je bilo na Primorskem, kar je skoraj 20 odstotkov več od dolgoletnega povprečja. Padavin je bilo malo. V večjem delu države je padlo od 50 do 90 odstotkov padavin dolgoletnega povprečja. Odstopanje je bilo najbolj izrazito na vzhodu države in na Primorskem. Tako je bilo denimo na portoroškem letališču skoraj cel mesec povsem suho, deževalo je le 1. in 2. septembra.

Prehod hladne fronte

V noči na torek nas bo prešla hladna fronta s padavinami, več dežja bo po napovedih meteorologov zlasti v južnem delu države. Na Primorskem bo ponovno zapihala zmerna burja, ki v sunkih lahko doseže hitrost do 100 kilometrov na ure, gore nad okoli 1300 metri nadmorske višine pa bo po dolgem času ponovno pobelil sneg. Vreme se bo v torek čez dan umirjalo, vendar bo ostalo dokaj sveže. Najvišja temperatura bo od 10 do 15, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija. Vsaj do sobote bodo sledili suhi dnevi s svežimi jutri in najvišjimi temperaturami malo nad 15 stopinj Celzija.