Turistična patrulja

FOTO: Zmagovalna misel: »Turizem smo ljudje!«

Pe.R.
1. 10. 2018, 15.58
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 15.58
Deli članek:

Z veselim druženjem ob razglasitvi rezultatov se je na Bledu zaključila še ena Turistična patrulja, v kateri tuji turisti in vi, naši zvesti bralke in bralci, izbirate turistom najbolj prijazne občine v Sloveniji.

Mare Vavpotič/M24
Prejemniki priznanj in predstavniki najvišje uvrščenih občin v družbi blejskega župana Janeza Fajfarja, vodje projekta Turistična Patrulja Domna Ranta in odgovorne urednice Novice Svet24 Petre Rupnik.
POSEBNA PRIZNANJA SO PREJELI ŠE
Občina Radeče ( za Nepozabno potovanje na splavih), Občina Laško ( za Poln vrček okusov in tradicije), občina Komen ( za Grajske okuse in kamnite bisere), občina Straža (za Čudovite sprehode med vinogradi), občina Mežica ( za Adrenalinske avanture v rudarskem podzemlju) in občina Brda (za Rajske okuse in mistične razglede)

Preteklo soboto smo se z župani in drugimi predstavniki občin in tamkajšnjih javnih zavodov, ki skrbijo za pestrost turistične ponudbe po Sloveniji, spet družili na s soncem obsijanem Bledu. V lepem dnevu, ki ga je razgrelo tudi tople jesensko sonce, smo razglasili zmagovalce tokratnega projekta Turistična patrulja, prav vsem občinam, ki so v njem sodelovale, pa smo podelili še posebna priznanja. A gremo lepo po vrsti. Najprej nekaj besed o projektu.

SKRITA MISIJA

Tuje turiste, željne dogodivščin in raziskovanja, smo tudi tokrat v sodelovanju s partnerjema projekta, Telekomom Slovenije in Petrolom, poslali v izbrane slovenske občine. Slednje so naši izvidniki seveda obiskali nenajavljeni in na skrivaj, vsekakor pa s skrito misijo – oceniti so morali turistično in kulinarično ponudbo, urejenost občine, nastanitvene zmogljivosti, prijaznost turističnih delavcev ... Ob vrnitvi so nam zaupali svoje izkušnje, ki smo jih skupaj s fotografskimi utrinki delili z vami v okviru zanimivih reportaž.

ZMAGOVALCI

V soboto smo na oder najprej povabili tiste tri občine, ki so se najvišje uvrstile po izboru tujih turistov. Tretje mesto je v tej kategoriji zasedla občina Radlje ob Dravi, ki je poleg tega prejela še posebno priznanje za pravljične parke in razglede. Drugo mesto je zasedla občina Slovenska Bistrica, ki se lahko pohvali še s priznanjem za svoje ponosne varuhe dediščine in tradicije. Prvo mesto pa je z izjemno pestro ponudbo, ki je navdušila tuja turista, zasedla občina Tržič, ki ji je pripadlo tudi posebno priznanje za čudovite kolesarske avanture. V kategoriji, v kateri so o stopničkah odločali bralci, se je tretjega mesta veselila občina Vrhnika, sicer tudi dobitnica priznanja za slikovite muzejske zgodbe. Tik nad njo se je uvrstila občina Žiri, ki je prejela tudi priznanje za svoje vrhunske mojstre obrti in okusov. Prvega mesta pa se je v tej kategoriji veselila občina Kostel, ki smo ji podelili še priznanje za nepozabne festivalske dogodivščine.

Mare Vavpotič/M24
Tuji državljani so občino Tržič postavili na prvo mesto. Priznanja se je veselil župan Borut Sajovic.

PRIHODNOST

Kaj reči ob zaključku še ene izjemno uspešne »sezone« Turistične patrulje? Zagotovo to, da je v Sloveniji na področju turizma vse manj stvari, ki bi jih lahko grajali, še vedno pa je ogromno priložnosti za izboljšave in nadgradnje. A kot so si bili na Bledu enotni vsi prejemniki priznanj – turizem smo ljudje. In prav zaradi ljudi iz občin, ki so tokrat ustvarjale zgodbe v Turistični patrulji, se za prihodnost slovenskega turizma ni treba bati.