Zgodovinsko

ZDA in Kanada dosegle dogovor o novi Nafti

J.P./STA
1. 10. 2018, 19.48
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 19.59
Deli članek:

ZDA in Kanada so v nedeljo tik pred zdajci dosegle okvirni dogovor o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini, t. i. novi Nafti. Pogajalci so tako uspeli ohraniti tristranski dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko. Ameriški predsednik Donald Trump je dogovor označil za zgodovinskega, ni pa prepričan, da ga bo potrdil tudi kongres.

Profimedia
Severnoameriški sporazum Nafta je eden največjih sporazumov o prosti trgovini na svetu.

ZDA in Kanada so okvirni dogovor o sporazum ZDA-Mehika-Kanada (USMCA) v nedeljo zvečer dosegle po 13 mesecih pogajanj. Dogovor bo ZDA med drugim omogočil boljši dostop do kanadskega trga mlečnih izdelkov, Kanada pa se bo izognila ameriškim carinam na avtomobile. Ohranil je tudi neodvisni mehanizem reševanja sporov v zvezi s carinami.

Rešuje številne pomanjkljivosti

"USMCA bo našim delavcem, kmetom, lastnikom rančev in podjetjem zagotovil trgovinski sporazum najvišjih standardov, ki bo prinesel svobodnejše trge, bolj pošteno trgovino in močno gospodarsko rast v naši regiji," sta v skupni izjavi zapisala ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in kanadska ministrica za zunanje zadeve Chrystia Freeland. "Okrepil bo srednji razred in ustvarjal kakovostna, dobro plačana delovna mesta ter nove priložnosti za skoraj pol milijarde ljudi, ki Severno Ameriko smatrajo za svoj dom."

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem ocenil, da novi dogovor rešuje številne pomanjkljivosti in odpravlja napake dosedanjega sporazuma Nafta. Tudi sam je družbenem omrežju Twitter izpostavil, da USMCA "odpira trge našim kmetom in proizvajalcem" ter odpravlja številne trgovinske ovire za ZDA. Trump je še ocenil, da bo dogovor združil "tri velike narode" v tekmovanju z ostalim svetom. "Gre za zgodovinsko transakcijo," je dodal.

Popoldne je Trump sklical še novinarsko konferenco, na kateri je ponovil, da je sporazum zgodovinski, ob tem pa dejal, da ni prepričan, da bo predelani sporazum potrjen v kongresu, saj da ga bodo demokrati blokirali.

"V mislih bodo imeli predsedniške volitve 2020 in morda ne bodo potrdili enega od velikih trgovinskih dogovorov za ameriško ljudstvo," je dejal Trump in nov sporazum označil za najpomembnejši dogovor v zgodovini ZDA.

Obseg trgovine ZDA z njenima dvema sosedama se je od leta 1994 povečal za skoraj štirikrat, na 1300 milijard dolarjev.

Zasluge za dogovor je pripisal svojim protekcionističnim politikam oziroma carinam, ki jih uvaja in s katerimi grozi zunanjetrgovinskim partnericam. Kritike carin je označil za dojenčke, ki samo jokajo, medtem ko njegovi ukrepi spravljajo trgovinske partnerje nazaj za pogajalsko mizo in vodijo v dogovore, ki so bolj pošteni do ZDA.

Kanadski premier Justin Trudeau je na spletnem družbenem omrežju Twitter nedeljo medtem označil za "dober dan za Kanado in naše najbližje trgovinske partnerje". Z ohranitvijo tristranskega dogovora so zadovoljni tudi v Mehiki. "To je dobra noč za Mehiko in za Severno Ameriko," pa je tvitnil mehiški zunanji minister Luis Videgaray.

Manj navdušeni so kanadski kmetje, ki so po sklenitvi sporazuma kritizirali premierja, ker je popustil pred Trumpovim izsiljevanjem. Popuščanje ameriškim mlekarjem naj bi imelo hude posledice za domače proizvajalce. Kanadska avtomobilska industrija je medtem zadovoljna, saj je Trump grozil s 25-odstotnimi carinami na uvoz avtov in delov, če dogovora ne bi bilo.

"Pozdravljamo tristranski dogovor," pa je na Twitterju zapisal Jesus Seade, ki je v pogovorih zastopal novoizvoljenega mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. "Zaprli smo vrata razbijanju trgovine v regiji," je dodal in izrazil prepričanje, da bo dogovor zagotovil stabilnost in gotovost mehiški trgovini s severnoameriškimi partnerji.

Dogovor med Kanado in ZDA je pozdravil tudi bodoči mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard, ki je sporočil, da prinaša stabilnost finančnim trgom, investicijam in delovnim mestom.

Odhajajoči predsednik Mehike Enrique Pena Nieto, ki 1. decembra zapušča položaj, pa je zagotovil, da je novi sporazum zmaga za vse tri države. Mehika je v pogajanjih z ZDA privolila, da se skoraj polovica delov za avtomobile, ki so namenjeni trgu v ZDA, tam tudi izdela.

Eden največjih sporazumov o prosti trgovini

Z Mehiko so ZDA dogovor o novi Nafti dosegle konec avgusta. Pogovori med ZDA in Kanado pa so se zavlekli, saj sta morali državi najti kompromise na številnih področjih. Najbolj sporni sta bili kanadski strogo nadzorovani trg mleka ter mehanizmi za reševanje sporov in zaščito intelektualne lastnine.

Bela hiša je želela sporazum podpisati pred 1. decembrom, ko bo zaprisegel Obrador. Po navedbah mehiških medijev bo slovesnost ob podpisu, če bodo sporazum potrdili vsi trije parlamenti, potekala 30. novembra.

Severnoameriški sporazum Nafta je eden največjih sporazumov o prosti trgovini na svetu. ZDA, Mehiko in Kanado povezuje od leta 1994. Pokriva gospodarsko območje, ki skupno ustvari 17.000 milijard dolarjev bruto domačega proizvoda letno. V regiji, ki jo pokriva Nafta, živi več kot 444 milijonov ljudi.