Disciplina

Francozi v šolah prepovedali uporabo mobilnikov

B.K.
4. 9. 2018, 09.32
Posodobljeno: 4. 9. 2018, 09.35
Deli članek:

V ponedeljek so francoski šolarji svoje mobilnike morali pustiti v omaricah.

Profimedia
Šole imajo nalogo, da učencem preprečijo uporabo mobilnikov. Večina jih bo to rešila tako, da bodo otroci telefone puščali v omaricah.

V veljavo je namreč stopil julija sprejet zakon, ki učencem mlajšim od 15 let prepoveduje uporabo mobilnega telefona, tablice in pametnih ur, tako med poukom, kot med odmori.

Prepoved uporabe mobilnih telefonov med poukom je sicer že staro pravilo, v veljavi od leta 2010, kar je novo je to, da se prepoved sedaj nanaša še na čas med odmori in malico.

Šole se bodo lahko same odločile ali prepoved uveljavijo tudi za šolarje, ki so že dopolnili 15 let, zakon jim to namreč omogoča, ob tem pa predvideva tudi izjeme - otroci s posebnimi potrebami bodo telefone še vedno lahko uporabljali.

Zakon za 21. stoletje

Zakon, ki je bil sprejet na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, po dolgi kampanji, je odgovor na razširjene strahove, da so otroci dandanes preveč izpostavljeni mobilni tehnologiji in da zato razvijajo odvisnost.

"Biti odprt do tehnologij prihodnosti ne pomeni tudi brezpogojnega sprejemanja vseh njihovih načinov uporabe," je ob začetku šolskega leta dejal francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, ki je tudi prepričan, da bo zakon izboljšal disciplino med francoskimi šolarji.