PREDSTAVITVE

Polovico kandidatov bodo zaslišali koalicijski partnerji

L.T.
4. 9. 2018, 07.40
Posodobljeno: 4. 9. 2018, 08.46
Deli članek:

Pred matičnimi odbori državnega zbora se danes predstavljajo prvi kandidati za ministre v vladi Marjana Šarca. Če bo za katerega od kandidatov matični odbor podal negativno mnenje, ga lahko Šarec umakne kot kandidata.

Reuters
Miro Cerar, kandidat za zunanjega ministra Cerarja bo izpraševal Matjaž Nemec iz koalicijske SD.

Na koncu bo zadnjo besedo imela večina v državnem zboru, ki ministra z glasovanjem imenuje. So pa razprave na matičnih odborih pomemben lakmus glede tega, ali bo posamezen kandidat dobil potrebno podporo v državnem zboru ali ne, prav tako bomo prvič konkretno videli, kakšno politiko nameravajo ministrski kandidati voditi, ko bodo svoje položaje uradno zasedli.

FOLKLORA

Zaslišanja pred matičnimi odbori nimajo pretirane teže, saj ti k ministrskim kandidatom podajo le mnenje. Zadnjo besedo pri njihovem imenovanju ima državni zbor, ki kandidate izglasuje po politični in dogovorni liniji.

Cerarja bo zasliševal Nemec

Pred matičnimi odbori se bo med prvimi predstavil nekdanji premier Miro Cerar (SMC), ki se poteguje za stolček ministra za zunanje zadeve. Zaslišanje bo vodil predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, ki prihaja iz koalicijske stranke Socialni demokrati. Cerarju se tako ni treba bati pretiranih polen pod noge, a ga bodo poslanci verjetno povprašali o njegovih stališčih do žice na meji, ki kvari odnose s Hrvaško, in glede večnega vprašanja arbitraže.

Arhiv stranke LMŠ
Boštjan Poklukar, kandidat za notranjega ministra.

Poklukar se bo zagovarjal pred Černačem

Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar (LMŠ) bo moral ugrizniti v trši oreh. Zasliševanje bo namreč vodil Zvonko Černač iz opozicijske SDS. Poklukar pri tem nima najbolj relevantnih izkušenj za vodenje policijskega resorja, saj je bil prej zaposlen na ministrstvu za obrambo in na Upravi RS za zaščito in reševanje. Tam je vodstvu svetoval pri odnosih z javnostmi in pri organizaciji dogodkov.

Černač bo zaslišal tudi Kodeljo

Pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki mu predseduje Černač, se bo moral zagovarjati tudi Tugomir Kodelja (LMŠ). Kandidat za ministra za javno upravo presenetljivo prihaja iz gospodarstva. Deloval je predvsem na nemškem in francoskem trgu, za zasluge v slednjem ga je francoska država celo imenovala za viteza Nacionalnega reda za zasluge francoske republike. Kaj bo imel za povedati pred odborom, bomo še videli. Gotovo pa bo moral odgovarjati na vprašanja glede nezaključenih pogajanj s sindikati javnega sektorja, ki mu jih je iz prejšnjega mandata, s svojim pripravnim odstopom kot premier, zapustil Miro Cerar.

Facebook
Tugomir Kodelja, kandidat za ministra za javno upravo.

Edita Žugelj
Aleksandra Pivec, kandidatka za kmetijsko ministrico.

Po zaslišanju glasujejo

Ko se poslanci DZ v sklopu odbora prepričajo o ministrskem kandidatu, o njem glasujejo in tako podajo pozitivno ali negativno mnenje.

Breznik bo zasliševal Pivčevo

Nič kaj lahke predstavitve ne bo imela tudi Aleksandra Pivec, ki iz kvote stranke Desus kandidira za kmetijsko ministrico. Njene izkušnje na tem področju so do neke mere vprašljive, saj je pred tem na državni ravni opravljala delo državne sekretarke v službi vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Je pa Pivčeva na lokalni ravni dlje časa sodelovala in šest let celo vodila ZRS Bistra Ptuj, kjer se je z dotičnimi problematikami že ukvarjala. Pivčeva je sicer že napovedala, da bo mlade prevzemnike kmetij spodbujala, naj ohranjajo družinsko tradicijo. To bo počela tudi tako, da bo več povezovanja z institucijami znanja.

bobo
Pivčevo bo zasliševal opozicijski poslanec Franc Breznik (SDS).

Bandellija bo zasliševala koalicija

Precej si lahko oddahne Marko Bandelli, bovški župan, ki ga je Stranka Alenke Bratušek uspešno predlagala za ministra za kohezijo. Pred odborom za gospodarstvo ga bo zasliševal koalicijski kolega Gregor Perič iz stranke SMC. Kot dolgoletni župan ima Bandelli zagotovo izkušnje s črpanjem kohezijskih sredstev, večjih pretresov zanj tako ni pričakovati.

STA
Marko Bandelli, kandidat za kohezijskega ministra.

DZ RS
Bandellija bo zasliševal Perič iz vrst koalicijske SMC.

Tudi Pikalo bo odgovarjal pred koalicijskimi partnerji

Novih sivih las pa ne bodo povzročali niti kandidatu za šolskega ministra Jerneju Pikalu (SD), ki bo odgovarjal pred odborom za izobraževanje, znanost, šport in mladino, kateremu predseduje Branislav Rajić (SMC). Pikalo je že bil minister za izobraževanje. Nazadnje mu skozi zakonodajni proces ni uspelo spraviti novele zakona o visokem šolstvu (ZVIS). Uprli so se mu študentje in del profesorjev, na koncu pa je novelo ZVIS pokopal razpad vlade Alenke Bratušek. 

Bobo
Jernej Pikalo, kandidat za šolskega ministra.

STA
Pikala bo izpraševal Rajić iz koalicijske SMC.