Besedo imajo gasilci

Najbolj nesrečen dan za Mariborčane je torek

Gabrijel Toplak
4. 9. 2018, 06.50
Deli članek:

Poveljnik poklicnih gasilcev Primož Osojnik o delu in intervencijah v prvem polletju letošnjega leta, pa tudi o tem, ob katerih urah, dneh in mesecih imajo največ izvozov.

GB Maribor
Julija so gasili ostrešje industrijskega objekta na Cesti k Tamu.

O gasilcih pravijo, da njihovo delo ni le poklic ali hobi, temveč poslanstvo, ki ti ga izbere usoda in ga opravljaš z vsem srcem. O delu, intervencijah, usposabljanju in podobnem smo se pogovarjali s Primožem Osojnikom, poveljnikom Gasilske brigade Maribor, ki velja za drugo največjo tovrstno enoto v državi, za ljubljansko.

Največ v 1 minuti

od prejema klica, tako veleva zakon, morajo izvoziti na intervencijo.

Mariborski poklicni gasilci, s sedežem na Cesti proletarskih brigad, so v prvi polovici letošnjega leta beležili 698 intervencij, v povprečju tri na dan. »Število nekako sovpada z lanskim, računamo pa, da se bo število intervencij ob koncu leta ustavilo pri tisoč. To je tudi praksa zadnjih let, ko se je število intervencij zvišalo za kakšnih sto na leto,« pravi Osojnik. To pripisuje temu, da gasilci zadnje čase vse pogosteje posredujejo tudi v primerih, ko ne gre le za požare ali prometne nesreče. »Naše področje delovanja se je razširilo, zato imamo več ustreznih usposabljanj in nabavo specifične opreme (včasih je bil avto samo za gašenje požarov, op. p.), saj danes posredujemo tudi denimo pri reševanju živali, odpiranju stanovanj, zapiranju vode, pokrivanju streh ...« pojasnjuje poveljnik, ki tudi sam hodi na intervencije. Letos so posredovali pri okoli 200 požarih, od tega so bili trije večji, in sicer v Miklavških pekarnah, večji trgovini v Prušnikovi ulici in kompleksu nekdanjega Tama. Glede na to, da skozi mesto Maribor teče reka Drava, pa so pogoste tudi intervencije na in v vodi.

Facebook
Primož Osojnik: »V prvi polovici leta smo beležili 698 intervencij, torej v povprečju tri na dan.«

GB Maribor
V Prušnikovi ulici v Mariboru, kjer je zagorelo v trgovskem objektu, so iz objekta rešili eno osebo.

VOZNI PARK

Poklicni gasilci so od leta 2008 do danes zamenjali skorajda vsa vozila, kar precej pripomore h kakovostnejšemu izvajanju operativnih nalog.

NAJVEČ INTERVENCIJ MED 12. IN 13. URO

Čeprav se statistika spreminja iz leta v leto, po besedah Osojnika poklicni gasilci ugotavljajo, da je bil letos torek tisti dan, ko so imeli največ intervencij, medtem ko je bila nedolgo nazaj najbolj deloven dan sobota. Največ nesreč pa se zgodi med 12. in 13. uro.

»Delali smo analize, tudi z ustreznimi službami, zakaj naj bi bilo v teh dneh in ob teh urah največ nesreč, a do resnejših ugotovitev nismo prišli. Izvedeli pa smo, da je denimo v petek trinajstega še manj nesreč kot po navadi, morda ker so ljudje previdnejši, in da je podnevi več intervencij kot ponoči. Dejstvo pa je tudi, da so nesreče ponoči hujše,« je razložil sogovornik in vzroke pripisal temu, da je v tem času budnih manj ljudi, ki bi sicer lahko požar opazili in čim prej poklicali pomoč. »Zato ponoči nastajajo predvsem večje gmotne škode,« razmišlja Osojnik.

GB Maribor
Na Metelkovi ulici je požar po nestrokovni oceni uničil polovico objekta.

NESREČE ODVISNE OD OBNAŠANJA

Poklicni gasilci ugotavljajo, da je nesreč ob petkih, ki v koledarju pridejo na 13. dan, še manj kot po navadi, morda ker so ljudje previdnejši.

Največkrat so morali pomagati letos maja, bilo je 110 intervencij, sto jih je bilo avgusta. »Tudi tukaj ni posebnega 'ključa', saj bi marsikdo pomislil, da poleti zaradi dopustov ne bo intervencij, a ni tako. To je dokaz, da števila intervencij ni mogoče predvideti,« pravi.

Največkrat pa so poklicne gasilce letos videli na območju mariborske občine, večkrat so intervenirali v sosednjih občinah, s katerimi imajo sklenjene pogodbe. »Za tehnična reševanja in ob nesrečah, povezanih z nevarnih snovmi, izvozimo vse do avstrijske državne meje na severu, na zahodu do Slovenske Bistrice, na vzhodu do Gornje Radgone in na jugu do Ptuja,« je še povedal Osojnik. V Gasilski brigadi Maribor imajo štiri izmene, v katerih je po 17 gasilcev oziroma skupaj 69 operativnih gasilcev. V voznem parku imajo 22 operativnih vozil.

Gabrijel Toplak
Kombinirano vozilo številka 4, ki je najbolj obremenjeno.