Svarilo

Trump stopil v bran sirskim upornikom

B.K./STA
4. 9. 2018, 10.03
Posodobljeno: 4. 9. 2018, 10.07
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek posvaril Sirijo, Iran in Rusijo pred napadom na sirsko provinco Idlib, še zadnjo utrdbo sirskih upornikov v Siriji.

Profimedia
Donald Trump

"Predsednik Sirije Bašar al Asad ne sme nepremišljeno napasti province Idlib. Rusi in Iranci bodo naredili hudo humanitarno napako, če bodo sodelovali v tej potencialni človeški tragediji," je na twitterju zapisal Trump. "Več sto tisoč ljudi bi bilo lahko ubitih. Ne dopustite, da se to zgodi."

Sirska vojska se namreč z zavezniki iz Irana in Rusije pripravlja na ofenzivo na zahodno provinco Idlib, kjer se še zadržujejo sirski uporniki ter nekatere islamistične milice. V Idlibu je prisotna tudi turška vojska, ki ima tam vzpostavljene opazovalne točke. Turčija ima namreč dobre odnose z uporniki na tem območju.

Reuters
Sirski vojak na straži v provinci Idlib.

Idlib je sicer provinca, v katero je prebegnilo mnogo sirskih upornikov po tem, ko so bili poraženi na ostalih sirskih bojiščih.

Medtem ko Združeni narodi ter humanitarne organizacije svarijo pred naslednjo humanitarno katastrofo in novim morebitnim begunskim valom, pa tako Moskva kot Teheran vztrajata, da je treba skrajne skupine v provinci premagati.

Rusija in Iran sirsko vlado že ves čas konflikta, ki je od leta 2011 zahteval več kot 350.000 smrtnih žrtev, podpirata vojaško, politično in finančno. Vodita tudi mirovne pogovore za rešitev konflikta.