MH370

Priredili poročilo o izginulem malezijskem letalu? Letalski družbi očitajo, da prikriva podatke

J.P.
3. 9. 2018, 08.00
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 08.04
Deli članek:

Neodvisni preiskovalci so namignili, da bi lahko bili deli uradnega poročila o izginotju letala prirejeni oziroma da letalska družba ni razkrila vseh informacij.

Profimedia
Svojci pogrešanih so povedali, da uradno poročilo vsebuje le malo kaj drugega kot dolg opis o izginotju letala in iskalnih operacijah.

Poročilo malezijske vlade o letu MH370, ki je 8. marca 2014 izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, je razočaralo. Sploh svojce pogrešanih, ki so upali, da jim bo poročilo dalo odgovore. Tako več kot štiri leta pozneje še vedno ni znano, zakaj je letalo s 239 ljudmi sploh izginilo. Tehnični dokument je namreč vseboval le malo kaj drugega kot dolg opis o izginotju letala in iskalnih operacijah.

Profimedia
Letalo s 239 ljudmi na krovu med letom iz Kuala Lumpurja v Peking je skrivnostno izginilo.

Nekaj anomalij

Čeprav je uradna preiskava zaključena, pa primer še ni pozabljen. Lotili so se ga neodvisni preiskovalci pod taktirko Victorja Iannella in našli, kot pravijo, "nekaj anomalij". Kot je pojasnil Iannello, so jih zasledili v dnevnikih sporočil, ki jih je skupaj z drugimi podatki objavila letalska družba Malaysia Airlines. "Pravo razočaranje, da moramo štiri leta po izginotju leta MH370 letalsko družbo še vedno prositi, da sprosti vse podatke," je zapisal na svojem blogu in dodal, da "anomalije razkrivajo, da dnevniki prometa, ki se pojavljajo v poročilih, niso celotni in da so morda celo prirejeni". "Podatki vojaških radarjev so še en primer podatkov, ki niso bili v celoti objavljeni, čeprav bi lahko pomagali razkriti, kako je letalo letelo po preusmeritvi," je še zapisal Iannello.

Profimedia
Doslej so na različnih obalah našli 27 kosov ostankov letala, tri potrjene.

Trdi tudi, da so pri letalski družbi priredili sporočila, ki so si jih na dan leta izmenjali, kar naj bi bilo razvidno iz samega zapisa. Zato je še enkrat poudaril, kako nujno je, da letalska družba objavi nedotaknjene zapise vseh komunikacij 7. marca 2014.

Dve neuspešni operaciji

Uradna preiskava se je osredotočila na 120.000 kvadratnih kilometrov Indijskega oceana. Iskalno operacijo, ki so jo vodili Avstralci in ki je bila doslej največja v zgodovini letalstva, so ustavili januarja lani.

V iskanje se je nato v začetku leta podalo ameriško podjetje Ocean Infinity na podlagi dogovora "nič najdenega, nič plačila". Izginulo plovilo so po morskem dnu iskali z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, a so operacijo končali, saj jim ni uspelo najti ničesar.

Doslej so na različnih obalah našli 27 kosov ostankov letala, tri potrjene. V javnosti je zaokrožil niz teorij o tem, zakaj je letalo izginilo, od nesreče, ugrabitve, samomora pilota do teroristične zarote. Strokovnjaki pravijo, da je glede na najdene ostanke letalo verjetno razpadlo.