Muzej v ognju

VIDEO in FOTO: V ognjenem peklu izginila 200 let stara dediščina

T.L.
3. 9. 2018, 08.20
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 08.57
Deli članek:

Muzej ima v svoji bogati zbirki več kot 20 milijonov kosov. Požar je izbruhnil v nedeljo zvečer, in sicer po zaprtju muzeja.

Reuters
Reševanje muzejskih razstavnih predmetov.

V brazilskem narodnem muzeju v Rio de Janeiru je v nedeljo zvečer po lokalnem času izbruhnil požar, ki je po poročanju tamkajšnjih medijev uničil ali poškodoval večino muzejskih razstavnih predmetov. Russia Today poroča, da v požaru, s katerim se je od 19. ure naprej po lokalnem času borilo okoli 50 gasilcev, ni poškodovanih. Ogenj je zajel celotno stavbo. 

Reuters
Muzej ima geološko, botanično, paleontološko in arheološko zbirko in velja za enega najpomembnejših razstavišč Južne Amerike.

Brazilski narodni muzej je najstarejši muzej v državi in je v sedanji obliki obstajal od leta 1892. Pred tem je bila stavba sedež portugalske kraljeve in kasneje brazilske cesarske družine.  (STA)

Namestnik direktorja muzeja je dejal, da se je v muzeju nahajalo veliko zelo gorljivih predmetov, ki bi lahko sprožili požar. "Veliko je bilo stvari, ki bi lahko povzročile požar. Imeli smo načrt, da te substance odstranimo iz muzeja, vendar se je na nesrečo zgodil požar," je dejal Cristiana Cerezo. Podpredsednik muzeja Luiz Duarte pa, da je bil muzej leta zanemarjen in da od vlade niso dobili nič denarja. Nedavno pa so sklenili z državno bank za razvoj BNDES dogovor o veliki investicij, ki bi omogočila obnovo palače in, ironično, požarnovarnostno zaščito.

Muzej ima geološko, botanično, paleontološko in arheološko zbirko in velja za enega najpomembnejših razstavišč Južne Amerike. Muzej se je ponašal z največjo zbirko egipčanske arheologije v Južni Ameriki, ki je štela več kot 700 kosov, poroča RT. Bogata je tudi zbirka mineralov in fosilov.

Reuters
Muzej ima geološko, botanično, paleontološko in arheološko zbirko in velja za enega najpomembnejših razstavišč Južne Amerike.