Začetek šolskega leta

Novosti v šoli: poskusi s tujimi jeziki in dovoljenja za starše

Simon Rosc
3. 9. 2018, 06.55
Deli članek:

Učencem se v novem šolskem letu obetajo spremembe pri podaljšanem bivanju, starejši dijaki si bodo lahko opravičila pisali sami, v šolo pa bo treba tudi tri sobote.

STA
Nekateri učitelji so zaradi sprememb celo opustili učiteljski poklic.
 Z novim šolskim letom se za učitelje znova začenja boj za višje plače, ki so ga prekinili po tem, ko je spomladi padla vlada Mira Cerarja. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije napovedujejo odmrznitev stavke in obnovitev zahtev takoj, ko bo delo prevzela nova vlada. Med drugim še naprej zahtevajo višje plače, ureditev položaja razrednika in višji regres za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

V novem šolskem letu, ki se bo začelo v ponedeljek, bo v šolske klopi sedlo 73.200 dijakov in 184.169 učencev, od slednjih 21.874 prvič. Učence in dijake čaka tudi nekaj sprememb.

ZA PETLETNIKE BREZPLAČNO

V vrtcih bodo zaradi sprememb zakona o vrtcih za pomočnika vzgojitelja z novim šolskim letom začeli uporabljati naziv vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. Uvaja se tudi možnost financiranja krajših programov, dolgih 240 ur, namenjenih izključno otrokom, ki leto pred vstopom v osnovno šolo niso obiskovali vrtca. Kot spodbuda staršem, da otroke vključijo v ta program, bo ta za petletnike brezplačen.

NAJVEČ NOVOSTI V OSNOVNIH ŠOLAH

Največ novosti se letos obeta v osnovnih šolah. Po zadnjih podatkih zavoda za šolstvo bo predvidoma slaba tretjina oziroma 125 osnovnih šol začelo poskusno delno izvajati spremenjen razširjen program, kar bo največje spremembe prineslo pri izvajanju podaljšanega bivanja, kjer naj bi učencem omogočili predvsem dodatne ure gibanja. Devetnajst šol bo spremenjen razširjen program poskusno izvajalo v celoti, kar pomeni, da se bodo učenci sedmih razredov kot obvezen učili drug tuji jezik, učenci prvega razreda pa kot obvezen prvi tuji jezik.

SAMI SI BODO PISALI OPRAVIČILA

V srednjih šolah se spremembe obetajo, ko gre za polnoletne dijake. Po novem bodo starši teh dijakov potrebovali njihovo soglasje, če bodo želeli vpogledati v njihove ocene ali pridobiti kakšno drugo informacijo o njihovem šolanju (razen informacije o statusu). Prav tako si bodo lahko polnoletni dijaki sami opravičili izostanek od pouka. Na šolah težav, kjer gre za urejene družine, ne pričakujejo, bi pa te lahko nastopile tam, kjer med dijaki in starši ne vladajo najboljši odnosi.

SPREMEMBE POVZROČAJO TEŽAVE ZA UČITLJE

Precejšnje spremembe bodo pri delovnem času učiteljev, ki naj po novem ne bi delali več ali manj, kot je njihova 40-urna tedenska delovna obveznost, njihove obveze pa naj bi bile od zdaj zapisane in načrtovane bolj jasno. Kar nekaj ravnateljev, predvsem manjših šol in šol s podružnicami, se v teh dneh sooča tudi z vprašanjem, kako nadomestiti učitelje, ki so poučevali predmete, za katere niso strokovno usposobljeni, oziroma kako takšnim učiteljem zaradi sprememb zagotoviti zadostno učno obveznost. Z novim šolskim letom namreč poučevanje predmetov z neustrezno smerjo izobrazbe ne bo več mogoče. S posameznih šol je slišati, da so nekateri učitelji ostali brez polne učne obveznosti in bodo morali delati skrajšani delovni čas, nekateri so zamenjali šolo ali celo opustili učiteljski poklic.

PONEKOD NOVI PROGRAMI

Nekatere srednje šole bodo jeseni začele izvajati nove izobraževalne programe: na Šolskem centru Ravne na Koroškem začenjajo program farmacevtski tehnik, na Šolskem centru Šentjur program veterinarski tehnik, na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran program elektrikar, na Srednji tehniški šoli Koper program mehatronik operater, na Gimnaziji Brežice program športni oddelek, na Šolskem centru Celje pa program ustvarjalec modnih oblačil.

Obeta se tudi širitev mreže šol in izobraževalnih programov, ki bodo izvajani v vajeniški obliki. To bodo programi mizar, kamnosek, oblikovalec kovin – orodjar, gastronomske in hotelirske storitve, steklar, slikopleskar – črkoslikar, papirničar in strojni mehanik.