Poraz diplomacije

So ZDA vendarle uspele dokončno uničiti Iranski jedrskegi sporazum?

B.K./STA
29. 8. 2018, 16.01
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 18.01
Deli članek:

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je povedal, da bi lahko njegova država odstopila od iranskega jedrskega sporazuma, če ne bo več v njihovem nacionalnem interesu.

Reuters
Vrhovni iranski voditelj - ajatola Ali Hamenej.

"Če bomo ocenili, da nič več ne varuje naših nacionalnih interesov, bomo odstopili," je ajatola Ali Hamenej povedal glede sporazuma, sklenjenega leta 2015 s svetovnimi velesilami.

V Evropo ne polagajo preveč upanja

Zavzel se je za nadaljevanje pogovorov z Evropsko unijo, ki si kljub odstopu ZDA prizadeva za ohranitev sporazuma. Vendar pa Iran po njegovih besedah ne sme "polagati preveč upanja v Evropejce na področjih, kot sta sporazum in gospodarstvo". "Njihove obljube moramo ocenjevati z dvomom," je poudaril in ponovil, da se Teheran ne bo znova pogajal z ameriško administracijo o novem sporazumu.

V teh dneh sicer na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) poteka ustna obravnava v primeru tožbe Irana proti ZDA. Teheran zahteva odpravo sankcij, Washington pa trdi, da sodišče ni pristojno za to.

Ameriški predsednik Donald Trump je v maja letos ZDA umaknil iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in proti državi uvedel sankcije. Strokovnjaki in neameriški diplomati se sicer strinjajo, da je sporazum bil dober, da je Iranu onemogočal razvoj jedrskega programa in da ga je iranska administracija spoštovala. To potrjujejo tudi poročila nadzornikov v državi.