Evropa na strani sporazuma

"Iran je deležen najstrožjega jedrskega preverjanja na svetu"

S.R./STA
9. 5. 2018, 14.55
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 15.02
Deli članek:

Iran izpolnjuje svoje zaveze iz jedrskega sporazuma, povezane z jedrskim orožjem, je danes potrdila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Nemčija in Velika Britanija sta medtem ponovili zavezo jedrskemu sporazumu.

Reuters
Generalni direktor IAEA Yukiya Amano.

Trump je včeraj uresničil svojo obljubo in kljub pozivom zavezniških držav ter članov lastne vlade sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma. Hkrati je napovedal ponovno uvedbo sankcij proti Teheranu. Evropske zaveznice so njegovo odločitev obžalovale, Iran pa je sporočil, da bo vztrajal pri dogovoru.

V parlamentu zažgali zastavo

Skupina skrajno konservativnih poslancev v iranskem parlamentu je v odzivu na torkov izstop ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma danes v parlamentu v Teheranu zažgala ameriško zastavo. Poslanci so vzklikali Dol z ZDA ter zažgali tudi simbolno kopijo sporazuma. Ob tem je objavila fotografijo, na kateri je videti pet poslancev. V iranskem parlamentu je sicer 290 poslancev.

Skrajno konservativni iranski poslanci so od začetka nasprotovali sporazumu iz leta 2015 ter kritizirali predsednika Hasana Rohanija zaradi njega.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiya Amano je dejal, da Iran izpolnjuje svoje zaveze iz jedrskega sporazuma, in ob tem ponovil, da je v okviru sporazuma "Iran deležen najstrožjega jedrskega preverjanja na svetu".

Evropa želi sporazum ohraniti

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izrazila obžalovanje nad Trumpovo odločitvijo. Ob tem je Teheran pozvala, naj se drži svojih obvez v okviru sporazuma, kar je sicer agencija IAEA večkrat potrdila. Pred svojim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prihodnji teden v Moskvi je poudarila moč diplomacije v reševanju konfliktov. "Pot rešitve je v medsebojnem dialogu," je dejala.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes v britanskem parlamentu posvaril ZDA pred dejanji, ki bi druge vpletene omejevale pri delovanju iranskega jedrskega sporazuma. Obenem je zagotovil zavezanost Velike Britanije sporazumu, ki po Johnsonovih besedah ostaja nujno potreben za nacionalno varnost.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer že v torek sporočil, da Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo Trumpovo odločitev. Predvidoma danes popoldne bo po telefonu govoril z iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.

Iran je sicer sporočil, da bo vztrajal pri dogovoru. Ostale podpisnice bi lahko tehnično ignorirale Trumpa, vendar tiste države, ki želijo še naprej normalno poslovati v ZDA, tega praktično ne bodo mogle že zaradi bančnih sankcij.