Širitev

Svari pred konfliktom, ki bi lahko sledil, če si bo Nato drznil ...

J.P.
7. 8. 2018, 10.01
Posodobljeno: 7. 8. 2018, 10.07
Deli članek:

Ruski predsednik vlade Dimitrij Medvedjev svari pred konfliktom, ki bi lahko sledil, če bi v zvezo Nato vstopila Gruzija.

Profimedia
Tveganje, ki ga predstavlja drezanje v ruskega medveda, po njegovem mnenju ni upravičeno.

Po njegovem mnenju tveganje ni upravičeno. "To bi lahko bil povod za grozljiv konflikt, ni pa jasno, zakaj bi bilo to potrebno," je včeraj za ruski časnik Kommersant dejal Dimitrij Medvedjev.

Poudaril je tudi, da bi se lahko spopadu med Rusijo in Gruzijo, ki je sledil napadu gruzijske vojske na ruske mirovnike v Južni Osetiji, izognili. "Ni bilo neizbežno," je bil jedrnat ruski predsednik vlade. V času konflikta, torej leta 2008, je Rusijo krmaril on. Kar pomeni, da je bil on tisti, ki je ukazal intervencijo ruske vojske.

Profimedia
Dal je zeleno luč za intervencijo ruske vojske.

Kandidatka

Gruzija sodeluje v Natovem programu Partnerstvo za mir, namenjenemu sodelovanju med zvezo in drugimi državami v Evropi in azijskem delu nekdanje Sovjetske zveze. Sicer ni jasno, kdaj bi se lahko priključila Natu, a velja za potencialno kandidatko. Prejšnji mesec je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg potrdil, da namerava zveza Gruzijo nekega dne sprejeti v svojo sredo. Kdaj, ni dejal.

Širitev

Ruski veljaki, med njimi tudi predsednik Vladimir Putin, so že večkrat poudarili, da ob potencialni širitvi Nata na območje nekdanje Sovjetske zveze sledile napetosti ne bodo izostale.