Hamza

Sin Osame bin Ladna poročil hčerko znanega terorista

J.P.
7. 8. 2018, 08.24
Posodobljeno: 7. 8. 2018, 08.31
Deli članek:

Njegov oče je nekoč bil najbolj iskan človek na svetu, on pa bo, kot kaže, nadaljeval njegovo dinastijo terorja.

Profimedia
Hamza bin Laden danes šteje 29 let.

Po Osami bin Ladnu njegov sin Hamza. Govori se, da je vzel hčerko enega od teroristov, ki so 11. septembra 2001 ugrabili potniška letala, da bi z vso pravico poprijel za vajeti Al Kaide.

Teroristična celica v Hamburgu

Hamzova izbranka naj bi bila hčerka Mohameda Atte, v Egiptu rojenega terorista, ki je let 11 letalske družbe American Airlines preusmeril v enega od dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra. To je bilo eno od štirih ugrabljenih letal, ki so strmoglavila v Washingtonu in New Yorku. Novico o poroki je s svetom delila bin Ladnova družina. Kje sta se vzela, ni znano, a najverjetneje v Afganistanu.

Profimedia
Ameriški Tjulnji so ga 2. maja 2011 pokončali v Abbottabadu.

Atta je odrasel v Egiptu. Strojništvo je študiral v Kairu, študij pa nadaljeval v Hamburgu, kjer naj bi se radikaliziral. Stike z Al Kaido je navezal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ter se preselil v Afganistan. On naj bi bil tisti, ki je v Hamburgu ustanovil teroristično celico, v kateri sta bila še dva druga ugrabitelja letal, nato pa junija 2000 odletel v New Jersey. Leteti se je učil na Floridi. Hčerka naj bi se mu rodila leta 2001.

Čudežno pobegnil

Hamza je bil lani dodan na ameriško listo teroristov. Kot oče je tudi on dobršen del svojega življenja preživel na begu. Ko so ameriški Tjulnji 2. maja 2011 v Abbottabadu v Pakistanu pokončali Osamo bin Ladna, je on čudežno pobegnil.

Šest let je osama živel za visokimi zidovi v več milijonov evrov vredni hiši. Družbo so mu delale tri žene, otroci in vnuki. Tiste noči pa je zmanjkalo elektrike. Ob zvokih helikopterjev je završali, Tjuljni so v mesečini odbirali tarče. Osamin sin Khalid je bil ustreljen na stopnišču, ženske in otroci zvezani. Bin Laden je bil v tretjem nadstropju hiše – ko so tja vpadli Američani, se je pognal v spalnico. Menda se je skrival za žensko. Tjulenj Robert O'Neill ga je dvakrat ustrelil v glavo in nato še v trup. Nek drug Tjulenj je za vsak slučaj v bin Ladna poslal še nekaj nabojev. V Washingtonu je akcijo spremljal takratni predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama.

Nedolgo po tistem so se pojavile govorice, da je bin Ladnov najljubši sin utekel in tako Američanom prekrižal načrte, čeprav so princa terorja, kot so ga imenovali, razglasili za mrtvega.

Prvič pri 14

Hamza je torej še živ. Celo življenje je bil vzgajan za en cilj: džihad. Fotogeničen in karizmatičen naj bi pomagal oživiti znamko, ki je Al Kaida, potem ko jo je zasenčila Islamska država. 29-letnik naj bi se že okitil z očetovim značilnim turbanom ter opasal zvesto kalašnikovo – da poziva k prelitju krvi Zahodnjakov, pa tako že čivkajo vrabci na strehah. Edini sin bin Ladnove najljubše žene Khairiah Sabar naj bi prvič ubijal pri 14.

Strokovnjaki menijo, da se skriva nekje ob meji med Pakistanom in Afganistanom.