PEKLENSKO POLETJE

Poletje 2018 seje smrt, ogenj in povodenj po celem svetu

Mirko Vorkapić
28. 7. 2018, 16.00
Posodobljeno: 28. 7. 2018, 16.05
Deli članek:

Letošnje poletje se marsikomu znova zdi nenavadno. Najprej je bilo veliko dežja, zdaj prihaja vročinski val. Medtem pa se ponekod po svetu spopadajo s hudimi težavami. Poletje je vzelo življenja tudi v Evropi.

STA
Posledice požara v Grčiji

Po napovedi vremenoslovcev kaže, da bo prvi vročinski val v tem poletju dosegel tudi naše kraje. Vročina bo večinoma zmerna. V večjem delu Slovenije se bo najvišja temperatura povzpela na 30 do 34 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo od nedelje pa do sredine prihodnjega tedna. Zaradi šibke burje bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo lahko segrelo tudi do okoli 36 stopinj. Zaradi pregrevanja bodo vedno višje tudi jutranje temperature.

Predvsem v mestnih središčih in na Primorskem bo tako velika toplotna obremenitev, tudi minimalna jutranja temperatura bo okoli 20 stopinj. »Morda je zaradi pogostih krajevnih padavin splošen vtis o vremenu letošnjega poletja drugačen, vendar je do zdaj letošnje poletje približno eno stopinjo Celzija nad dolgoletnim povprečjem,« so sporočili z Arsa. Medtem pa to poletje drugod po svetu seje smrt, tudi s pomočjo človeške roke.

Katastrofe se vrstijo

Iz Aten sporočajo, da obstaja verjetnost, da je bil požar, ki je vzel 83 življenj, podtaknjen, saj so našli pretrgano električno napeljavo, ki bi lahko bila izvor požara. Grki so obtožili obrambnega ministra Panosa Kamenosa, ki pa je odgovoril, da je za človeške žrtve kriva razširjenost črnih gradenj na območju, kjer so pustošili plameni. »To je zločin iz preteklosti. Ta obala Aten, vsa ta posestva, ki so nastala večinoma brez dovoljenj, so zasedla obalo brez pravil,« je izpostavil.

Komaj so uspeli omejiti požare, pa je Grčijo prizadelo močno deževje s poplavami. Najhuje je na severu Aten ter na otoku Tasos in polotoku Halkidiki vzhodno od Soluna. V atenskih predmestjih Kifisia in Nea Eritrea so se zaradi neurja ulice spremenile v reke. Atenski gasilci so prejeli več sto klicev na pomoč od ljudi, ki so ostali ujeti v avtomobilih ali jim je voda poplavila domove in poslovne prostore. Na Švedskem se gasilci že več kot teden dni borijo z uničujočimi gozdnimi požari. Po podatkih po vsej državi divja še več kot 20 požarov, civilna zaščita pa je ocenila, da so razmere zelo resne.

Tudi čez lužo gori. V ameriški zvezni državi Kalifornija so trije večji gozdni požari uničili več deset tisoč hektarjev površin, ogrožajo pa tudi 90 tisoč prebivalcev mesta Redding. Pri gašenju je v četrtek življenje izgubil moški, več ljudi je poškodovanih. Živo srebro v Mehiki se je dvignilo tudi do 45 stopinj Celzija. Zaradi vroči pa je do zdaj umrlo sedem oseb, poročajo iz države.

Prizadeto je tudi območje jugovzhodne Azije, kjer so zaradi poplav v Laosu našteli že 27 mrtvih, še vedno pa iščejo številne pogrešane.