Izpovedi prič

So bili "biblijski" požari v Grčiji podtaknjeni?

G.G.
25. 7. 2018, 09.09
Posodobljeno: 25. 7. 2018, 09.13
Deli članek:

V Grčiji se nadaljuje reševanje pogrešanih. Istočasno poteka preiskava požarov, ki so odnesli 74 življenj.

Profimedia
Hiše so hitro zgorele.

Ekspresnemu širjenju požara na Atiki je pripomogel močan veter, ki je pospešeno raznašal plamena med domovi, zajel pa je tudi avtomobile, s katerimi so poskušali zbežati predvsem turisti v letoviškem mestu Mati. Srce parajoč je bil pogled na zoglenela trupla 26 odraslih in otrok, ki so pred ognjem zbežali do roba pečine. Tam jih je ogenj dohitel. Umrli so objeti. Najmanj štiri smrtne žrtve - tri ženske in otroka - so v bližini našli v morju, kamor so se mnogi v paniki zatekli pred ognjem.

Pretresljive so zgodbe preživelih. Nikos Stavrinidis je za Washington Post povedal, kako sta se s soprogo rešila pred ognjenimi zublji na območju Rafine, kjer sta bila na dopustu. »Vse se je dogajalo zelo hitro. Ogenj je bil od naju oddaljen le še nekaj metrov, pihal je močan veter, iskre je neslo nad naju,« je razlagal Stavrinidis. Z ženo sta se odločila v nekaj sekundah. Skupaj še z drugimi sta stekla do bližnje plaže in se vrgla v morje. »Zaradi močnega vetra je bil tudi vodni tok zelo močan. Dušili smo se v dimu, vidljivost je bila slaba, tako da nismo točno vedeli, kam plavamo,« pravi Stavrinidis. Po dveh urah plavanja so zagledali manjšo ribiško ladjo, ki jih je rešila iz vode.

Profimedia
Preživeli med zažganimi avtomobili v Rafini.

Na polotoku Atika so sicer že nekaj časa vladale sušne razmere, kar pa najverjetneje ni edini razlog za tako hitro širjenje ognja. »Istočasno je izbruhnilo petnajst požarov na treh lokacijah v bližini Aten,« je dejal predstavnik za stike z javnostmi v grški vladi Dimitris Tzanakopulos in s tem namignil, da bi lahko šlo za podtikanje požarov. Nekateri menijo, da bi lahko suho travo v bližini naselij zanetili roparji, ki so želeli na ta način izprazniti hiše in jih pripraviti "primerne" za krajo.

Po iskanju in reševanju pogrešanih bo sledila sledila temeljita preiskava.