Po odstopu NSi

Šarec v iskanju soglasja z Levico

G.G./STA
25. 7. 2018, 07.34
Posodobljeno: 25. 7. 2018, 07.43
Deli članek:

Marjan Šarec je bil nekoliko začuden nad že drugim odstopom NSi. Začela naj bi se pogajanja z Levico.

Bobo
Šarec se bo z desne zdaj obrnil na levo.

Predsedniki peterice strank, ki si pod okriljem LMŠ prizadevajo za oblikovanje koalicije, so včeraj sklenili, da dajo pred začetkom pogovorov z Levico najprej možnost NSi, da se do ponedeljka odloči, ali se bo vrnila h koalicijskim pogajanjem, iz katerih se je kljub napredku v vsebinskih pogajanjih umaknila 16. julija, in to zaradi dvoma o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank.

V Levici tako lahko danes pričakujejo uradno vabilo na pogajanja, medtem ko je bil neformalen stik z LMŠ na ravni generalnih sekretarjev strank že vzpostavljen. Kako bodo ravnali, pa še ni znano. Koordinator Levice Luka Mesec je sicer v torek predlog za nadaljevanje pogajanj z NSi ocenil kot neresen in neodgovoren.

A predsednik NSi Matej Tonin je peterčku prek twitterja kmalu zatem sporočil, da NSi ne želi biti ovira pri pogajanjih z Levico. Po omenjeni odločitvi izvršilnega odbora NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj, se okoliščine niso spremenile, je pojasnil in navedel še, da se koalicijska pogajanja z Levico lahko začnejo takoj.

Šarec je v zapisu na facebooku pojasnil, da je bil današnji sklep peterice strank, ki jo poleg LMŠ sestavljajo še SD, SMC, SAB in DeSUS, posledica odločitve, da je treba narediti premik naprej, saj bosta vsak čas minila dva meseca od državnozborskih volitev, "izvoljeni pa smo bili zato, da delamo, ne da taktiziramo". Po Toninovih besedah, da se nič ni spremenilo in da v drugem krogu iskanja absolutne večine za imenovanje mandatarja za sestavo vlade ni pričakovati spremembe oz. novih dejstev, Šarec ugotavlja, da je ta možnost z NSi izčrpana, zato bodo začeli pogajanja z Levico, in to "z iskrenimi nameni".

Zagotovil je, da bodo v stranki storili vse, kar je v njihovi moči, da zberejo potrebno podporo v DZ, in da se nikoli ne bodo pogajali s figo v žepu. "Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje. Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ," je sklenil Šarec.