Zdravnik hujšega primera še ni videl

Hčerka mu je izkrvavela, a oče grozljivo prakso še vedno podpira

S.R.
23. 7. 2018, 09.14
Posodobljeno: 23. 7. 2018, 13.57
Deli članek:

»V življenju še nisem videl hujšega primera pohabljenja,« je dejal zdravnik, ki je deklici poskušal rešiti življenje.

Reuters
V Somaliji prakso pohabljanja ženskih spolnih organov sprejemajo kot del kulture.

Zdravniki v mestu Dhusamareb v osrednji Somaliji so 17. julija poskušali rešiti življenje 10-letni deklici, ki so jo starši v bolnišnico prepeljali zaradi močnega krvavenja iz spolovila. Poškodbe so bile prehude, deklica pa je izkrvavela. Kot že tolikokrat doslej, je bila za smrt kriva kruta praksa pohabljanja ženskih spolnih organov, poseg pa je bil po navedbah staršev izveden dva dni pred dekličino smrtjo.

»Odrezali so ji klitoris in eno stran vulve, medtem ko je imela drugo stran na treh mestih poškodovano. V življenju še nisem videl hujšega primera pohabljenja,« je dejal zdravnik Abdirahman Omar Hassan. Morda najbolj šokantno dejstvo je, da dekličin oče Dahir Nur kljub smrti svoje hčerke prakso še vedno zagovarja. Pravi, da ljudje na tem območju to sprejemajo kot nekaj običajnega in da je s posegom soglašala tudi njegova soproga oziroma dekličina mati. »Videli smo posledice, vendar je to v naši državi del kulture,« je pojasnil za radijsko postajo Voice of America. Sicer priznava, da ga je hčerkina smrt prizadela, a zanjo ne krivi nikogar. Kot pravi, jo je »vzel Alah.«

Profimedia
V Somaliji prakso pohabljanja ženskih spolnih organov sprejemajo kot del kulture.

Prepovedujejo, a ne preganjajo

Pohabljanje ženskih spolnih organov v skladu z opredelitvijo nevladne organizacije Amnesty international Slovenija pomeni vse postopke, s katerimi se ženska zunanja spolovila odstranijo deloma ali v celoti, pa tudi druge poškodbe ženskih spolnih organov, čemur so ženske podvržene zaradi kulturnih, verskih ali kakšnih drugih razlogov, ki pa nimajo nikakršne povezave z zdravstvenimi posegi. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) so posegu pogosto podvržene zlasti deklice, mlajše od 15 let, posledice pa so lahko strašanske. Poleg krvavenja obstaja velika nevarnost okužb ter posledičnih težav z uriniranjem in zapletov pri nosečnosti. Somalija se po številu primerov pohabljanja ženskih spolnih organov uvršča v sam svetovni vrh, posegu pa je podvrženih približno 98 odstotkov deklic in žensk. Čeprav somalijska zakonodaja prakso pohabljanja prepoveduje, je kazensko ne preganja.