Pogrešani šolarji

FOTO: Peti dan iskanja na obrazih družin vse več nemoči in obupa

S.R.
28. 6. 2018, 13.04
Posodobljeno: 28. 6. 2018, 13.09
Deli članek:

V iskalni akciji za od sobote pogrešanimi šolarčki in njihovim nogometnim trenerjem so na pomoč priskočili še britanski potapljači in ameriška vojska.

Reuters
Družinski člani imajo vse manj upanja.

12 mladih šolarjev, starih med 11 in 16 let, ter njihovega nogometnega trenerja, ki so se v soboto popoldne odpravili v sistem podzemnih jam Tham Luang v tajski provinci Chiang Rai, še vedno niso našli. Reševalci niso izgubili upanja, čeprav obraze družinskih članov pogrešanih vse bolj prekrivajo izrazi nemoči, obupa in vdanosti v usodo.

Po štirih dneh naporov v izjemno težavnih razmerah so se domačim reševalnim ekipam z znanjem in orodjem pridružili še pripadniki ameriške vojske in britanski potapljači. Reševalci zdaj razmišljajo tudi o nekaterih drugačnih pristopih k reševanju. Z vrtanjem bodo poskušali dostop do podzemnih jam zagotoviti tudi z vrha hriba, da bi se reševalci lahko spustili po enem od jamskih »dimnikov.« Danes na pobočjih tako iščejo primerno mesto za ta nadomestni vhod v jamo, s terena poroča tiskovna agencija Reuters.

Reuters
Danes so na pomoč priskočili tudi pripadniki ameriške vojske.

Reševalci so se do danes osredotočali predvsem na sedemkilometrski rov, ki se vije levo od siceršnjega vhoda v jamo, saj so menili, da so jo pogrešani ubrali ravno po tej poti. Sicer so še vedno optimistični, a je upanje že skoraj skopnelo z obrazov družinskih članov, ki so pod vodstvom budističnega meniha v bližini vhoda tudi danes pomolili za mlada življenja, a so bili za razliko od prejšnjih dni znatno bolj rdečih in solznih oči.

Reuters
Na delu so tudi humanitarni delavci.

Reuters
Zaskrbljena domačinka je prinesla tudi kokoš, ki je ni obredno zaklala, temveč jo je za srečo izpustila na prostost.

Reuters
V bližini jame vsak dan pomolijo.

Reuters
S takšnimi črpalkami iz jame črpajo vodo.

Reuters
Družinski člani imajo vse manj upanja.

Reuters
Družinski člani imajo vse manj upanja.