So mladi nogometaši še vedno živi?

FOTO: Še je upanje: Čeprav so brez hrane, imajo najverjetneje pitno vodo

S.R.
26. 6. 2018, 11.08
Posodobljeno: 26. 6. 2018, 11.43
Deli članek:

Že vse od sobote pogrešajo ekipo mladih nogometašev, ki se je s svojim trenerjem odpravila na ogled turistične znamenitosti.

Reuters

V soboto popoldne se je v turistično znamenitost Tham Luang Nang Non, z med šest do osem kilometri rovov prepreden sistem podzemnih jam v tajski provinci Chiang Rai, podala mlada nogometna ekipa s trenerjem. 12 dečkov, starih med 11 in 16 let, in njihov 25-letni trener se do danes niso vrnili, za njimi pa je še isto noč stekla obsežna iskalna akcija.

Reuters
V jami že tri dni neuspešno iščejo 12 najstnikov in njihovega trenerja.

Reševalci so pred vhodom v jamo, ki je ob poplavah povsem nedostopen, že v soboto ponoči našli kolesa in športno opremo. V deževnem obdobju, ki na Tajskem traja od junija do oktobra, so v jami poplavljeni tudi številni rovi, zato so reševalcem in jamarjem danes na pomoč priskočili tudi posebej izurjeni potapljači, v jamo pa so poslali še podvodne drone.

Oblasti kljub dramatičnim razmeram in skoraj treh dneh neuspehov še vedno verjamejo, da so mladi nogometaši in njihov trener živi ter da so se pred vodo zatekli v eno od stranskih jam. Novo upanje jim je vlilo domnevno odkritje svežih človeških stopinj v enem predelu tega z jamami in rovi prepredenega podzemlja. Danes so iz jame začeli črpati tudi vodo, vendar jim delo otežuje nenehno deževje. »Še vedo smo optimistični, da so vsi živi. Čeprav morda nimajo ničesar za jesti, imajo najverjetneje pitno vodo,« je za BBC dejal podpredsednik vlade Prawit Wongsuwon.