Srečanje

Putin in Trump za isto mizo že junija?

B.K.
21. 6. 2018, 08.24
Posodobljeno: 21. 6. 2018, 08.27
Deli članek:

Ameriški predsednik načrtuje, da se bo z ruskim kolegom sestal prihodnji mesec.

Reuters
Trump in Putin.

Dve možnosti, ki se omenjata za srečanje sta tik pred vrhom Nata 11. julija, ali po obisku ameriškega predsednika v Veliki Britaniji, 13. julija, sta za finančni časnik Bloomberg razkrila dva neimenovana vira blizu Bele hiše.

Ameriški predsednik, se za razliko od njegovih republikanskih kolegov in demokratskih tekmecev, očitno zavzema za normalizacijo odnosov z Rusijo in za rehabilitacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina v mednarodni skupnosti. Ob vrhu G7 v kanadskem Quebecu je tako Donald Trump denimo izjavil, da bi Rusijo morali znova povabiti v to elitno skupino, od koder so jo izločili zaradi domnevne nedemokratičnosti pri postopku pridružitve polotoka Krim k Ruski federaciji.

“Veste, lahko vam je všeč ali ne, morda to ni najbolj politično korektno, a voditi moramo svet,” je v odgovoru na negodovanja ameriških zaveznikov odgovoril Trump. “In G7, ki je včasih bil G8, je vrgel Rusijo ven. Rusijo bi morali spustiti nazaj, morali bi jo imeti za pogajalsko mizo.”

Trump se je s Putinom enkrat že srečal. Lansko poletje sta na kratko spregovorila ob robu vrha G20 v Hamburgu.

A odnosi med državama, ki ju vodita, niso najboljši. Trump je tako že dvakrat odobril zračne napade nad režimske sile v Siriji, ki jih Rusija neposredno podpira. Trumpova administracija je prav tako uvedla sankcije nad bogatimi Putinovimi prijatelji.