MERVAN ŠLJIVAR

Za domnevni umor v BiH mu bodo sodili v Sloveniji

S.S./Novice Svet24
21. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

V BiH ga obtožujejo vpletenosti v umor Nedžada Kličića septembra 2014 pri Cazinu, sodili pa mu bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Zajem zaslonske slike
Umorjeni Nedžad Kličić je bil v Bosni znan kot cazinski Rambo.

Umorjeni Kličić je bil v Bosni znan kot krajiški oziroma cazinski Rambo, na youtubu pa še vedno najdemo številne njegove videoposnetke rokovanja z najrazličnejšim orožjem.

Zločin se je zgodil v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu, kamor so po navedbah bosanskih tožilcev okoli pol ene zjutraj zakrinkani vstopili Šljivar in štirje pomagači. Kličić je menda sam sedel v loži, ko je do njega pristopil Šljivar in ga najprej pretepel s pištolo, potem pa likvidiral s strelom v glavo. »Ubil sem ga, Alaha mi,« je po besedah enega od vpletenih izjavil med begom. Motiv? Maščevanje oziroma 12 tisoč evrov Kličićevega dolga. Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić so bili za vpletenost v umor že obsojeni na kantonskem sodišču v Bihaču, Šljivar, ki je takrat živel v okolici Cazina, pa se je znašel v Sloveniji, zato so bosanski organi za njim razpisali tiralico.

Interpol
Obtoženega Šljivarja si v obravnavo želijo tudi bosanski pravosodni organi.

V pripor zaradi poskusa uboja ...

V začetku leta 2016 so ga strpali v pripor, vendar ne zaradi dogajanja v BiH; 23. januarja se je pred lokalom Sombrero v ljubljanskih Fužinah zapletel v strelski obračun s Fadilom Ferhatovićem, ki sta ga sicer oba preživela, vsak s svojo obtožbo. Ferhatović je že na predobravnavnem naroku priznal očitke povzročitve hude telesne poškodbe, za kar so mu prisodili 10 mesecev zapora. Šljivar pa krivde za poskus uboja ni priznal. Na prvem sojenju je bil obsojen na šest let zapora, a je sodbo razveljavilo višje sodišče, ker je po njihovi oceni streljal v samoobrambi. Na oprostilno sodbo se je pritožilo tožilstvo, odločitev višjih sodnikov pa še ni znana. Ob oprostilni sodbi zaradi streljanja v Fužinah so višji sodniki Šljivarju odpravili pripor, vendar je zdaj spet pristal za rešetkami Povšetove zaradi očitkov umora Kličića. Očitno ga je naše pravosodno kolesje le zajelo, ker ima poleg bosanskega tudi slovensko državljanstvo.

STA
Šljivarju bodo sodili na ljubljanskem okrožnem sodišču, saj ima poleg bosanskega tudi slovensko državljanstvo.

Obramba za ustavitev postopka

Med ljubljansko sodno preiskavo je Šljivar molčal, prek videokonference pa so zaslišali tudi njegove domnevne pomagače, ki pa zaradi strahu ali izgube spomina niso vedeli oziroma hoteli razkriti podrobnosti. Šljivarjev zagovornik, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, je na obtožnico vložil ugovor, naj ljubljansko okrožno sodišče ustavi postopek. Prepričan je, da za Šljivarjevo krivdo ni dokazov. V slovenski preiskavi ga ni obremenil nihče od preostalih že obsojenih, v procesu v BiH pa da so lagali, da bi razbremenili sebe, poleg tega obtoženi niso dolžni govoriti resnice, zato so krivdo pač naprtili Šljivarju.