Trgovinska vojna

Kitajci Trumpu: “Bedak gradi zidove”

B.K.
18. 6. 2018, 13.02
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 13.05
Deli članek:

Kitajski mediji so, po propadlih pogajanjih med Kitajsko in ZDA glede uvoznih tarif, svoj gnev usmerili na ameriškega predsednika.

Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping.

Več mesecev trajajoča pogajanja med Ljudsko republiko Kitajsko in Združenimi državami Amerike so padla v vodo. ZDA so v petek oznanile, da bodo s 25 odstotnimi uvoznimi carinami obrmenile za 50 milijard ameriških dolarjev kitajskega uvoženega blaga. Kitajska je na propad pogajanj in ameriške tarife odgovorila z agresivnim tonom, nenavadnim za to vzhodno-azijsko državo, ki je med pogajanji pozivala k umiritvi strasti in racionalnem pogledu na svetovno trgovino.

“Modrec gradi mostove, bedak gradi zidove,” se je v soboto odzvala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua in dodala, da so pogajanja bila sicer za Kitajsko plodna, saj so tako lahko “jasneje videli obraz Trumpove administracije, obraz ki je nesramen, nerazumen, sbičen in svojeglav.”

Kitajske oblasti so sicer na tarife odgovorile s protiukrepi, ki pa so tokrat, za razliko od nenevarnih groženj, s katerimi so opletali od letošnjega aprila, lahko nevarni za ameriško gospodarstvo. Predlagali so namreč tarife na več kot 500 kategorij ameriških izdelkov, med njimi tudi na govedino, perutnino, svinjino, mlečne izdelke, morsko hrano, tobak in sojo. Poleg tega bo kasneje Peking obdavčil še ameriški premog, surovo nafto, zemeljski plin in zdravstveno opremo.

Kitajske protitarife so usmerjne predvsem na produkte, ki jih izvažajo firme iz tistih ameriških zveznih držav, ki so na predsedniških volitvah podprle Donalda Trumpa. Tako želijo pred novembrskimi volitvami v ameriški kongres pritisniti na Trumpovo volilno bazo.

Trump je sicer že napovedal, da bo ob morebitnem odgovoru Kitajske z lastnimi tarifami, uvedel še več carin na kitajsko blago.

A azijska država še vedno pušča odpreta vrata za pogajanja. “Glede na pogosto premišljevanje administracije Donalda Trumpa je še prehitro reči, ali se bo začela trgovinska vojna,” so denimo ocenili v kitajskem časniku China Daily.