Trgovinska vojna

Američani uvedli carine, Kitajci vračajo udarec

G.G./STA
15. 6. 2018, 16.09
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 16.15
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedel 25-odstotne carine na kitajsko blago v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev. Kitajska je že odgovorila s povračilnimi ukrepi.

Profimedia
Odnosi se slabšajo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in kitajski zunanji minister Wang Yi.

Carine bodo uvedene na kitajsko blago, ki "vsebuje industrijsko pomembne tehnologije", so sporočili iz Bele hiše. Iz sporočila sicer ni jasno razvidno, s katerim datumom bodo carine dejansko uveljavljene, na seznamu pa je več kot 800 kitajskih izdelkov. Iz prvotnega seznama so umaknili televizorje.

Po navedbah Bele hiše bodo ZDA s carinami obremenile tudi izdelke, ki imajo pomembno vlogo v kitajski gospodarski strategiji Made in China 2025. Kitajska vlada je v tem dokumentu določila, kako namerava spodbujati razvoj tehnologij, še posebej na področju digitalizacije. Po Trumpovem mnenju je strategija napad na tehnološko prevlado ZDA.

Kitajski protiudarec

V Pekingu so se že odzvali in tudi sami napovedali carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 50 milijard dolarjev. Kot so povedali na ministrstvu za trgovino, bo Kitajska na ameriško kazen odgovorila s carinami v enaki višini in obsegu.

Vsi gospodarski in trgovinski dogovori, ki so bili doslej sklenjeni na pogajanjih glede trgovinskega spora, so sedaj razveljavljeni. V Pekingu globoko obžalujejo, da je Washington prekršil vse doslej sklenjene dogovore in "izzval trgovinsko vojno".

Trump se je za uvedbo carin odločil v četrtek po posvetovanju s svojimi najtesnejšimi svetovalci za trgovino. Na teh pogovorih so bili po poročanju televizije CNN med drugim navzoči finančni minister Steven Mnuchin, minister za trgovino Wilbur Ross in Trumpov trgovinski pooblaščenec Robert Lighthizer. Trump je danes pojasnil, da se bodo na morebiten odziv Kitajske z lastnimi carinami tudi ZDA odzvale z novimi carinami.

Kraja intelektualne lastnine

Trump že dlje časa opozarja na visok primanjkljaj, ki ga imajo ZDA v trgovanju s Kitajsko. Samo lani je Kitajska v ZDA izvozila za 375 milijard dolarjev (303,3 milijarde evrov) več blaga, kot pa ga je od tam uvozila. Trump Pekingu očita tudi krajo intelektualne lastnine.

"Te carine so nujno potrebne, da preprečimo nadaljevanje nepravičnega prenosa ameriške tehnologije in intelektualne lastnine na Kitajsko, kar bo zaščitilo delovna mesta v ZDA," je dejal danes. Njegovo potezo je podprla večina demokratov, medtem ko so bili republikanci bolj zadržani.