Odhajajoči poslanci

Ljudstvo jih ni izbralo, prejemali pa bodo nadomestilo

G.G./STA
15. 6. 2018, 15.45
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 16.00
Deli članek:

Poslanci, ki se niso uvrstili v državni zbor in ne bodo takoj našli nove zaposlitve, bodo lahko zaprosili za nadomestilo plače,

STA
Koliko izmed 54 poslancev preteklega sklica, ki v DZ niso bili ponovno izvoljeni, bo zaprosilo za nadomestilo, še ni znano. Se bodo pa nekateri vrnili v stare službe, nekaj pa se jih bo upokojilo. Po koncu prejšnjega mandata je denimo nadomestilo prejemalo 34 poslancev.

Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za poslance, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma lahko nekdanji poslanci nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo.

Na mesec od 3661 do 4817 bruto

Poslanci svojo poslansko funkcijo opravljajo poklicno, zaradi česar ne smejo opravljati funkcij ali dejavnosti, ki po zakonu niso združljive s funkcijo poslanca. Med njimi je denimo županska.

Na plačni lestvici so poslanci uvrščeni od 55. do 62. plačnega razreda, kar pomeni, da na mesec zaslužijo med 3661 in 4817 evri osnovne bruto plače. Predsednik DZ pa je uvrščen v najvišji, 65. plačni razred in mu pripada plača v višini 5419 evrov bruto. Poleg tega so poslanci upravičeni do povračil stroškov za prevoz, prehrano in nadomestila za ločeno življenje. Na leto dobijo tudi 800 evrov za izobraževanje.

Pokrivanje stroškov, službena stanovanja, telefoni ...

Poslanci prejemajo tudi mesečni pavšal za pokrivanje stroškov pri delu v volilni enoti; ta znaša med 500 in 800 evri, odvisno od oddaljenosti stalnega prebivališča poslanca od sedeža DZ. V letu 2017 so tako v DZ za pavšale poslancem izplačali 687.407 evrov. Še po 180 evrov na mesec pa poslanci dobijo za delovanje poslanske pisarne.

Na voljo so jim tudi službena stanovanja. DZ razpolaga z 49 stanovanji, najamejo pa jih lahko poslanci, ki živijo vsaj 60 kilometrov iz Ljubljane. Za najemnino morajo, odvisno od velikosti stanovanja, odšteti med 90 in 300 evri mesečno. DZ razpolaga tudi s sedmimi vozili, ki jih lahko uporabljajo tudi poslanci. Pripadajo jim tudi službeni telefoni, na katerih lahko porabijo do tisoč evrov na leto.