Blokade cest

Protestniki zahtevajo: Cene goriva nazaj na 1 evro!

Sašo Avramovič/Novice Svet24
15. 6. 2018, 16.18
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 19.20
Deli članek:

Potem ko so bile v več mestih na Balkanu blokade cest zaradi visokih cen goriva, se protesti nadaljujejo na Hrvaškem, napovedani pa so tudi za Slovenijo.

sta
Na ulicah Novega Sada ….

»Ustaviš se ob 17. uri tam, kjer si, ugasneš avtomobil za deset minut, vklopiš vse štiri utripalke in greš na kavo.« - Damir Kristijan Rogin, eden od hrvaških pobudnikov

V več mestih v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori so vozniki konec prejšnjega tedna z blokadami cest izražali nasprotovanje podražitvam goriva. Proteste so pred izvedbo organizirali na družbenih omrežjih.

Po Hrvaški

V Bosni in Hercegovini so protestniki dosegli svoje – cena litra goriva je odslej na bencinskih črpalkah nižja za pet odstotkov oziroma za približno 0,25 evra.

Danes so protestirali tudi na Hrvaškem. Hrvaška državljanska pobuda Stop dvigu cen goriva je voznike pozvala, naj ob 17. uri protestno ustavijo avtomobile za deset minut. »Ustaviš se ob 17. uri tam, kjer si, ugasneš avtomobil za deset minut, vklopiš vse štiri utripalke in greš na kavo,« je pojasnil Damir Kristijan Rogin, eden od hrvaških pobudnikov. Avtomobile so dejansko ustavili za 10 minut na določenih cestah, kolone pa niso bile pretirano dolge.

V pobudi tudi zatrjujejo, da ima Hrvaška najvišje cene goriva v Evropi. Od vlade zahtevajo nižje trošarine ter znižanje cene litra goriva pod devet kun (1,21 evra). Trenutna cena bencina pri naših južnih sosedih je skoraj 11 kun (1,48 evra), cena dizla pa nekaj pod deset kun (1,35 evra).

V protest v Srbiji so se vključili tudi vozniki avtobusov.

Nestrinjanje

V Sloveniji sta se dizel in neosvinčeni 95-oktanski bencin 5. junija znova podražila in tako dosegla najvišje ravni po treh oziroma štirih letih, natančneje po novembru 2014 oziroma juniju 2015.

Kaj pa Slovenija? Tudi pri nas se je na družbenem omrežju Facebook ustanovila javna skupina STOP višanju cen goriv – iniciativa državljanov. Skupini se je do včeraj pridružilo že več kot 2400 uporabnikov. »Državljanska iniciativa STOP višanju cen goriv je splošno nestrinjanje s politiko oblikovanja cen goriv in je za znižanje trošarine ter vrnitev cen goriv na 1 evro. Cilj akcije 'Ugasni motor' je opozoriti odgovorne na visoke trošarine na goriva in je namenjena znižanju le-teh,« so zapisali na facebooku. Akcijo so sprva načrtovali za današnji dan, a je nato v torek prišlo do spremembe. »Zaradi premajhnega in tudi neenotnega odziva na državljansko iniciativo 'Ugasni motor' je le-ta trenutno odpovedana oziroma prestavljena na termin po 18. 6. 2018, ko se cene goriv glede na Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov (Uradni list RS, št. 21/18, veljavna do 30. 9. 2018) ponovno oblikujejo za obdobje naslednjih 14 dni,« so pojasnili.

Protest v Zrenjaninu.

Najvišji ravni

V Bosni in Hercegovini so protestniki dosegli svoje – cena litra goriva je odslej na bencinskih črpalkah nižja za pet odstotkov oziroma za približno 0,25 evra.

Spomnimo – v Sloveniji sta se dizel in neosvinčeni 95-oktanski bencin 5. junija znova podražila in tako dosegla najvišje ravni po treh oziroma štirih letih, natančneje po novembru 2014 oziroma juniju 2015. Liter 95-oktanskega bencina trenutno stane 1,363 evra, cena dizla pa je 1,310 evra. Trošarina za liter 95-oktanskega bencina trenutno znaša 0,47829 evra oziroma nekaj več kot 35 odstotkov cene, za liter dizla pa je trošarina 0,39272 evra oziroma malo manj kot 30 odstotkov cene.