Rusija 2018

Nogometaši, ki rušijo rekorde še pred začetkom prvenstva

Žiga Kariž/Novice Svet24
15. 6. 2018, 20.35
Deli članek:

Kdo je najnižji nogometaš na svetovnem prvenstvu v nogometu in iz katere nam bližnje države prihaja najvišji? Kateri igralec je najstarejši oziroma v letih, ko bi že lahko bil selektor? Preberite, kdo si lasti rekordne dosežke.

Profimedia

Včeraj se je s tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo začelo svetovno prvenstvo v nogometu. Do nedelje, 15. julija, ko se bosta ob 17.00 v finalu pomerili najboljši reprezentanci, bo se bo vse vrtelo okoli nogometne žoge. Bodite pripravljeni, poučite se tudi o nekaterih manj znanih dejstvih.

Najvišji nogometaš:

Na mundialu v Rusiji bo le en igralec presegel dvometrsko znamko. Najvišji je hrvaški vratar Lovre Kalinić iz belgijskega KAA Genta, ki od glave do peta meri 2,01 metra. Le za malo zaostajata Danec Jannik Vestergaard in belgijski čuvaj mreže Thibaut Courtois – oba sta visoka 1,99 metra.

Najnižji nogometaš:

Zagotovo v igri z glavo ne blesti savdski reprezentant Jahja Al-Šehri. Vezist španskega prvoligaša Leganesa ima 1,64 metra in je s to višino najmanjši igralec mundiala v Rusiji.

Najstarejši nogometaš:

Rojen je 15. januarja 1973 in tako najstarejši igralec turnirja. Egiptovski vratar Esam El-Hadari pa je s 45 leti tudi najstarejši nogometaš, ki je kdajkoli zaigral oziroma bil imenovan v reprezentanco za svetovno prvenstvo. Poleg tega je starejši od treh selektorjev reprezentanc na SP v Rusiji – Senegala, Srbije in Belgije.

Najmlajši nogometaš:

Avstralec Daniel Arzani ima komaj 19 let. A čeprav je najmlajši igralec mundiala v Rusiji, je daleč od rekorda SP. Na mundialu 2002 je igral Nigerijec Femi Opabunmi, ki je bil ob svojem krstnem nastopu na SP star le 17 let in dva meseca.

Najdražji nogometaš:

Dvesto dvaindvajset milijonov evrov: toliko je francoski PSG avgusta lani plačal Barceloni za brazilskega reprezentanta Neymarja. Še nikoli prej ni noben drug prestop dosegel takšne vrednosti. Neymarjeva tržna vrednost je trenutno ocenjena na 180 milijonov evrov – prav toliko je vreden tudi argentinski superzvezdnik Lionel Messi.

Najstarejši selektor:

Častitljivih 71 let ima urugvajski selektor Oscar Tabarez, ki je tako najstarejši trener mundiala v Rusiji. Za las mu je ušel tudi rekord s SP: Nemec Otto Rehhagel je bil na mundialu 2010 z 71 leti in 306 dnevi najstarejši selektor v zgodovini mundialov.

Najstarejša reprezentanca:

Z najstarejšo reprezentanco bo v Rusiji nastopila Panama. V povprečju je njihovih 23 reprezentantov starih 29 let in 236 dni. Le kakšen dan ali dva so v povprečju mlajši igralci Kostarike. Med reprezentancami, ki jih strokovnjaki in širša javnost uvrščajo v krog favoritov za osvojitev naslova svetovih prvakov, pa sta najstarejši ekipi Argentine in Brazilije.

Najmlajša reprezentanca:

Najmlajša reprezentanca, ki bo v času svetovnega prvenstva stopila na zelenico, je Nigerija, igralci katere so v povprečju stari 25 let in 330 dni. Med reprezentancami, ki jih strokovnjaki in stavnice vidijo v zaključnih bojih, pa imata najmlajšo sestavo Francija in Anglija, katere igralci so v povprečju stari 26 let in 18 dni.

Največ golov:

Reuters

Največ golov na svetovnih prvenstvih je do zdaj dosegel nemški reprezentant Miroslav Klose, ki je na 24 odigranih tekmah dosegel kar 19 zadetkov. Da bi ga na prvem mestu lahko kdo resno ogrozil, ni pričakovati. Še najbližje mu je sonarodnjak Thomas Müller, ki je do zdaj dosegel 10 zadetkov in bo v naslednjih tednih lahko svoj dosežek še izboljšal.

Največ golov na eni tekmi:

Največ golov na eni sami tekmi je dosegel ruski reprezentant Oleg Salenko – na prvenstvu, ki je bilo leta 1994 v ZDA. Ruska reprezentanca je takrat premagala Kamerun z rezultatom 6:1.

Največ asistenc:

V segmentu asistenc kraljuje legenda svetovnega in argentinskega nogometa Diego Armando Maradona, ki jih je zbral osem. A ob dobrih predstavah nemške reprezentance bi se mu lahko močno približal Thomas Müller, ki jih ima do zdaj šest.

Najboljši izkoristek:

Statistiki so izračunali, da je do zdaj najbolj učinkovit igralec na svetovnih prvenstvih Sandor Kocsis, ki je nastopil le na svetovnem prvenstvu leta 1954 in je v povprečju dosegel 2,2 gola na tekmo, skupaj pa 11 zadetkov na zgolj petih tekmah.

Največ golov na prvenstvu:

Rekord v številu doseženih golov na posameznem prvenstvu je leta 1970 postavil nemški reprezentant Gerd Müller, ki je žogo v mrežo spravil kar desetkrat. Do zdaj se mu je leta 2002 najbolj približal brazilski Ronaldo z osmimi zadetki.

Trener z največ tekmami:

V sodobnem nogometu je skorajda pravilo, da se trener menja že ob najmanjšem neuspehu. Zato ima dosežek nemškega trenerja Helmuta Schöna, ki je Nemce na svetovnih prvenstvih vodil kar 25-krat, toliko večjo vrednost.