Trdno v sedlu

Karl Erjavec ne gre nikamor

G.G./STA
15. 6. 2018, 17.01
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 18.14
Deli članek:

Svet DeSUS danes ni sprejel odstopa predsednika stranke Karla Erjavca, ki ga je ta ponudil zaradi slabega rezultata na minulih državnozborskih volitvah. Erjavčev obstanek na čelu stranke je podprlo 44 od 57 prisotnih članov sveta.

STA
Karl Erjavec ostaja prvi mož v stranki DeSUS.

Erjavec je po seji sveta ocenil, da je visoka podpora sveta in pred tem izvršnega odbora dobra popotnica za nadaljnje delo v stranki. "S tako popotnico lahko še naprej uspešno in učinkovito vodim stranko. Mislim, da gre lahko stranka sedaj s svežim elanom proti novim izzivom, ki jih v tem obdobju ne bo zmanjkalo," je dejal.

Spomnil je, da so pred njimi priprave na novembrske lokalne volitve, še pred tem pa dogovori o novi vladni koaliciji. Ob tem je znova zatrdil, da je stranka DeSUS pripravljena sodelovati v levosredinski vladi, nikakor pa ne v desnosredinski. "Bodo pa pogajanja naporna," je priznal.

Prav tako bo, kot kaže, naporno tudi delo v koaliciji, ne glede na to, kakšna bo. Še posebej, ker so pred novo vlado naloge, o katerih se bo treba usklajevati z velikim številom strank, je spomnil Erjavec in med drugim izpostavil pogajanja s sindikati javnega sektorja in odločitev o lastništvu NLB.

Erjavec je danes sicer ocenil, da je vlada v odhajanju dosegla dobre rezultate. "Mislim, da bodo ljudje šele čez čas spoznali, kako dobra in uspešna je bila vlada Mira Cerarja," je dejal. Ob vprašanju o njegovih kritikah do Cerarja v predvolilni kampanji pa je pojasnil, da je bil kritičen predvsem do Cerarjevega presenetljivega odstopa.

Erjavcu se zdi tudi zanimivo, da so na zadnjih volitvah največ izgubili ravno v SMC in DeSUS, "ki smo bili tvorci uspešne vlade".

Še vedno je sicer prepričan, da bi bil izplen volitev drugačen, če bi v t. i. levi blok, ki ga je pred volitvami sklenil z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, vstopila še kakšna stranka. Ob tem pa je bil ravno ta podpis eden pogosteje omenjanih očitkov Erjavcu pred današnjim glasovanjem o njegovem odstopu, saj so nekateri v stranki ocenjevali, da jim ni prinesel potrebnih glasov.