Kupčija

Zajete evropske džihadiste vrnili Islamski državi

G.G./STA
15. 6. 2018, 20.36
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 20.38
Deli članek:

Britanski Daily Telegraph danes poroča, da so Sirske demokratične sile (SDF), kurdsko-arabsko zavezništvo s podporo ZDA, letos vrnile džihadistični skupini Islamska država (IS) več Evropejcev, ki so jih ujeli zaradi domnevnega boja na strani džihadistov. V zameno jim je IS vrnil kurdske ujetnike

arhiv Reporterja

Med več dogovorjenimi tajnimi menjavami so IS vrnili tudi francoske in nemške državljane. SDF je v zadnjih mesecih v Siriji prijel številne tuje pripadnike IS, še posebej po zavzetju mesta Raka iz rok IS. Vendar so se Sirske demokratične sile pritoževale, da zahodne države ne želijo prevzeti odgovornosti za borce IS iz svojih držav, da pa sami nimajo zmogljivosti, da bi jih v nedogled zadrževali v ujetništvu.

Kurdsko-arabska koalicija je tako z IS sklenila tri dogovore o izmenjavi skrajnežev in njihovih družin s svojimi borci, je poročal Daily Telegraph, ki je navedel ljudi, seznanjene s pogajanji ter svojce ujetnikov.

Prvo izmenjavo ujetnikov so izvedli februarja letos. Izmenjali so okoli 200 borcev IS, večinoma Čečenov in arabskih borcev, pa tudi nekaj Francozov in najmanj enega Nemca. Z avtobusi so jih odpeljali na območja pod nadzorom IS na vzhodu Sirije. Aprila so izmenjali še 15 pripadnikov IS ter 40 žensk in otrok, med njimi Maročane, Francoze, Belgijce in Nizozemce. Nazadnje je do izmenjave ujetnikov prišlo še ta mesec. Kot navaja časnik, so štiri od 15 posrednikov pri izmenjavi kasneje ubili, tako da so pogajanja o novih izmenjavah prekinili.