Cena življenja

Mesta, v katerih je življenje najdražje

Mirko Vorkapić/Novice Svet24
14. 6. 2018, 21.30
Deli članek:

Štiri od petih najdražjih mest so v Švici, toda prestolnica, ki je po raziskavi organizacije ECA International pristala na prvem mestu, je veliko presenečenje.

Profimedia
Caracas, najdražje mesto na svetu.

ECA International, ki se ukvarja z raziskovanje življenjskega standarda zemljanov, je objavila rezultate raziskave stroškov življenja v mestih po svetu. Prvo mesto je presenetljivo zasedel Caracas, prestolnica Venezuele. Ob tem se je treba vprašati, zakaj, ko pa v državi vlada huda ekonomska kriza. In prav to je razlog. »Ekonomsko stanje v Venezueli je postalo zelo nestabilno, saj je inflacija dosegla neverjetnih 7000 odstotkov v prvem trimesečju,« je povedal Lee Quane, regionalni direktor v ECA Internationalu. »Cena dobrin je eksponentno narasla, medtem ko sta se ekonomsko in politično stanje drastično poslabšali

Venezuela: zakaj kriza?

Po dvigu standarda na začetku »bolivarske revolucije«, je državo doletela huda kriza, ki je posledica savdijskega strmoglavljenja cen nafte. Ekonomija, odvisna od nafte, se je nato začela »sesuvati«.

Ducat jajc 150 dolarjev

V Caracasu bi vas ducat jajc stal 150 dolarjev, 15-minutna vožnja s taksijem 158 dolarjev. Če k temu prištejemo dejstvo, da minimalna mesečna plača znaša 1,307.000 bolivarjev (6,03 dolarja), nas lahko zmrazi. Z minimalno plačo si torej delavec lahko privošči paket testenin, dva litra mleka, štiri konzerve tune in štruco kruha. Toda vse le ni tako črno, kajti v državi obstaja močan črni trg. Ta riše drugo sliko in na njej je Caracas eno najcenejših mest na svetu. Petnajstminutna vožnja s taksijem v resnici stane dva dolarja in pol, zato se Venezuela v drugih podobnih raziskava uvršča povsem na rep razpredelnic.

Profimedia
Švicarski Zürich je zasedel drugo mesto.

Dragi Švicarji

Raziskava ECA Internationala obravnava ceno dnevne košarice živil ter cene storitev, obleke, gostinskih in prostočasnih storitev ter alkohola in tobaka.

Takoj za Caracasom sledijo štiri švicarska mesta – Zürich, Ženeva, Basel in Bern. Na šestem mestu se je znašla šestmilijonska prestolnica Angole Luanda, nato pa sledijo Tokio, Seul, Oslo in Šanghaj na začelju deseterice. Od evropskih mest sta se v dvajseterico uvrstila še norveški Stavanger in danski København, gostitelj srečanja Trump-Kim, Singapur, zaseda 20. mesto. Zanimivo je, da se med dvajseterico ni znašlo nobeno ameriško mesto. Šele na 30. mestu je otok Manhattan, ki je sicer del New Yorka, vendar so ga raziskovalci iz neznanih razlogov ločili od mesta. Drugo najdražje ameriško mesto po raziskavi je havajski Honolulu. Zasedel je 40. mesto.

Profimedia
Oslo, Norveška.

Profimedia
Luanda, Angola